PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 4 | 67--76
Tytuł artykułu

Frakcje ziaren pszenicy rożnych odmian jako punkt krytyczny w systemie zapewnienia jakości zdrowotnej uwarunkowanej zawartością γ-HCH i DDT

Warianty tytułu
Seed fractions of various varieties of wheat as critical point in the system of health assurance in dependence on γ-HCH and DDT content
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy podjęto badania mające na celu stwierdzenie czy występuje zależność między wielkością ziarniaków wybranych odmian pszenicy a zawartością chlorowanych węglowodorów - γ-HCH i S DDT. Określono zawartość związków chloroorganicznych w różnych wielkościach ziaren w czterech odmianach pszenicy. Badano czy wielkość ziarna ma wpływ na zawartość badanych związków w odmianie. Ponadto podjęto próbę sprawdzenia różnic między odmianami zbóż w obrębie jednej wielkości ziarniaków. Stwierdzono, że frakcja 2,8X25 mm wszystkich odmian pszenicy charakteryzuje się największą zawartością chlorowanych węglowodorów w odmianach: Opatka, Elena oraz Almari a wraz ze zmniejszaniem wielkości ziarna stwierdzono tendencję obniżenia poziomu tych związków, z wyjątkiem Σ DDT w odmianie Almari, gdzie koncentracja tego związku była najwyższa w ziarnach najmniejszych. Natomiast w odmianie Żyta najwyższą zawartość Σ DDT i γ-HCH uzyskano w ziarnach najmniejszych. Nie stwierdzono wpływu klasy jakościowej odmian na zawartość badanych związków. W oparciu o uzyskane wyniki badań stwierdzono statystycznie istotne różnice (ά = 0,05) w zawartości związków chloroorganicznych między odmianami pszenicy w obrębie jednej wielkości frakcji. Z uwagi na niejednokrotnie stwierdzone zróżnicowane tendencje dotyczące zawartości chlorowanych węglowodorów w ziarnach pszenicy, należałoby prowadzić dalsze badania w celu bliższego rozpoznania poszczególnych odmian zbóż (oryg. streszcz.).
EN
Noisome chemical compounds, which occur permanently in the environment (γ-HCH, Σ DDT), pervade plant materials and reduce their wholesomeness. Mechanism of accumulation of different chemical compounds in the cereals grains is not fully recognized. The aim of undertaken research was to ascertain whether a relation occurred between the size of grains of chosen types of wheat and the content of chlorinated hydrocarbons (γ-HCH, Σ DDT). Gas chromatography with electron-escapement detector was used to measure the contents of these compounds in different sizes of grains in four types of wheat. It was investigated, whether the size of grains had influence on contents of marked compounds in one type of wheat, as well as if differences occurred between types of wheat within one size of grains. The tendency was affirmed, that the largest fraction (2,8X25 mm) of Opatka, Elena and Almari types, were characterized by the biggest contents of chlorinated hydrocarbons. In Zyta's type, however, the highest contents of Σ DDT and γ-HCH was found in the smallest grains. The influence of quality class of wheat types on the contents of studied compounds was not confirmed. Basing on obtained research results, statistically significant differences (ά = 0,05) were affirmed in the contents of chlorinated compounds between types of wheat within one size of fraction. On account of differences in accumulation of studied compounds, Further studies should be lead to recognize closer the proprieties of different types of wheat.
Rocznik
Numer
Strony
67--76
Opis fizyczny
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111837376

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.