Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Quality and safety of functional foods
Języki publikacji
Abstrakty
Ze względu na przypisywane żywności funkcjonalnej prozdrowotne oddziaływanie na organizm staje się ona coraz bardziej popularna i poszukiwana w wielu krajach świata. Korzystny efekt zdrowotny tego rodzaju żywności wynika przede wszystkim z obecności aktywnych biologicznie związków, tj. błonnik pokarmowy, oligosacharydy, poliole, aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, cholina i lecytyna czy bakterie fermentacji mlekowej. Biorąc pod uwagę coraz większe zainteresowanie producentów i konsumentów konieczne wydaje się określenie standardów jakości oraz zapewnienie bezpieczeństwa żywności funkcjonalnej. Każdy produkt należący do żywności funkcjonalnej zanim trafi na rynek powinien zostać dokładnie przebadany, a jego zdolność do wywoływania korzystnego efektu zdrowotnego potwierdzona badaniami klinicznymi. Niestety w ustawodawstwie europejskim brak jest ujednoliconych przepisów tyczących tej kwestii. (oryg. streszcz.)
Functional foods are getting more and more popularity among food technologists, nutritionists and consumers in many developed countries. Beneficial health effects of that kind of foods depend on the content of bioactive compounds e.g. dietary fibre, polyphenols, oligosaccharides, aminoacids, vitamins, minerals, lactic acid bacteria. Taking into account producers and consumers interest, it is necessary to ensure safety and quality of functional food products. Unfortunately, in European legislation there is no established regulations regarding this kind of foods. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111946001