PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 2 | 92--99
Tytuł artykułu

Wiązanie Cd i Pb przez bogatobłonnikowe preparaty z młóta pomidorowego

Autorzy
Warianty tytułu
Cd and Pb binding capacity of fibre rich tomato pomace preparations
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Próby pozyskania preparatów błonnikowych działających prozdrowotnie - inspirują względy medyczne. Błonnikowe preparaty mogą wzbogacać żywność w składniki funkcjonalne, przyjąć również postać tabletek czy kapsułek, a zapotrzebowanie konsumentów na taki rodzaj żywności stymuluje badania i rozwój nowego rynku żywności. Badania nad możliwościami zastosowania substancji błonnikowych z odpadów pomidorowych powodująteż względy ekonomiczne (dodatni bilans materiałowy) jak i względy środowiskowe (utylizacja uciążliwych odpadów). Celem badań była towaroznawcza charakterystyka i analiza zdolności sorpcyjnych błonnikowych preparatów z młota pomidorowego jako potencjalnego dodatku do żywności nadając jej funkcjonalny charakter, lub ich użyteczności jako farmaceutyku. Wyniki badań wykazały, iż preparaty błonnikowe z młota pomidorowego charakteryzowały się ponad 50% zawartością włókna pokarmowego oraz znacząco niższymi od dopuszczalnych w przepisach prawa żywnościowego zawartościami metali toksycznych. Sorpcja kadmu i ołowiu w preparatach pomidorowych jest stosunkowo wysoka (odpowiednio:>50% i >67%). Preparat pomidorowy z młota pomidorowego może być zatem uznany jako potencjalny dodatek do żywności. (oryg. streszcz.)
EN
Medical reasons inspire attempts to obtain fibre preparations which have a favourable impact on health. Fibre preparations can enrich food with functional components, they can take a form of tablets or capsules and the consumers’ demand for such kind of food stimulates investigation and development of the new food market. Also economic (positive material balance) and environmental (utilization of burdensome waste) reasons stimulate research into possibilities of applying fibre substances obtained from tomato waste. The aim of investigations was to characterize and analyse, from the materials science point of view, sorptive abilities of tomato pomace fibre preparations as a potential food additive which gives to it a functional character or allows to use it as a pharmaceutical. Research results indicate that tomato pomace fibre preparations contained more than 50% of dietary fibre and much lower toxic metal contents than these allowed by food law regulations. Cadmium and lead sorption in tomato preparations is relatively high (>50% and >67%, respectively). Thus, the tomato pomace preparation can be regarded as a potential food additive. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
92--99
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000111946029

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.