PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 5 | 302--308
Tytuł artykułu

Współuczestnictwo przesłanką sukcesu w organizacji

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Participation as Factor of Company Success
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Tezą niniejszego opracowania jest wskazanie na jakościowy wymiar sukcesu w organizacji - na współuczestnictwo jako miarę jakości relacji interpersonalnych, które są podstawą sukcesu w wymiarze międzyludzkim. Rozpatrzymy kategorie współuczestnictwa, jako decydującą sferę pozwalającą przybliżyć teorie sukcesu do perspektywy fenomenu międzyludzkich relacji, gdzie dominantą jest jakość.(streszcz. oryg.)
EN
The thesis of this study is pointing at the qualitative dimension of success in organization - at participation as the measure of the quality of interpersonal relationships, which have sufficient grounds for achieving success. We are going to consider the categories of participation as the decisive sphere which can allow to bring closer the theory of success to the view of interpersonal relationships, where quality is dominant. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
302--308
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bielski M. (2001), Organizacje istota struktury procesy, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź.
  • Coreth E. (1983), Czym jest antropologia filozoficzna, "Studia filozoficzne" nr 4.
  • Kożusznik B. (1999), Podmiotowość zespołu pracowniczego w organizacji, "Humanizacja" nr l.
  • Masłyk-Musiał E. (2001), Społeczeństwo i organizacje. Socjologia organizacji i zarządzania, UMCS, Lublin.
  • Morawski W. (2001), Socjologia ekonomiczna, PWN, Warszawa.
  • Schumacher E. F. (1981), Małe jest piękne. Spojrzenie na gospodarkę świata, że człowiek coś znaczy, PIW, Warszawa.
  • Wojtyła K. (1969), Osoba i czyn, Kraków.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000112842963

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.