PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1095 | 63--71
Tytuł artykułu

Innowacyjność regionów w Polsce

Warianty tytułu
Region Innovation in Poland.
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono czynniki decydujące o konkurencyjności gospodarki regionu: działalność badawczo-rozwojową (B+R) i innowacyjną. Omówiono także różnice w poziomie innowacyjności województw w Polsce.
EN
The B&R and innovation activities are ment to be the factors responsible for both the region and the whole economy competitivness. In this study the author has identified the differences of the innovation level between provinces in Poland. As the analysis shows both the B&R and scientific potentials are concentrated in three provinces: mazowieckie, małopolskie i śląskie. These three provinces toegether engage 63% of nation's investment outlay directed to B&R activity, while the other 13 provinces engage only 37%. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
63--71
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Balcerowicz L., Renta zacofania, "Wprost" 2005 nr 49.
  • Goldberg L, Polska a gospodarka oparta na wiedzy. W kierunku zwiększania konkurencyjności Polski w Unii Europejskiej, Bank Światowy, Washington 2004.
  • Innowacje w rozwoju przedsiębiorczości w procesie transformacji, red. W. Janasz, Difin, Warszawa 2004.
  • Janasz W., Innowacyjne strategie rozwoju przemysłu, Fundacja na rzecz Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin 1999.
  • Nauka i technika w 2000 r. Informacje i opracowania statystyczne, GUS, Warszawa 2002.
  • Nauka i technika w 2002 r. Informacje i opracowania statystyczne, GUS, Warszawa 2004.
  • Okoń-Horodyńska E., Jak budować regionalne systemy innowacji, Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową, "Polska Regionów" 2000 nr 12.
  • Strategia lizbońska a możliwości budowania gospodarki opartej na wiedzy w Polsce - wnioski i rekomendacje, red. E. Okoń-Horodyńska, K. Piech, PTE, Warszawa 2005.
  • www.klastry.pl.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000116609087

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.