PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 714 | 41--56
Tytuł artykułu

Niedostrzegalna prywatyzacja systemu ubezpieczeń społecznych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Imperceptible Privatisation of Social Insurance
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule podjęto próbę sformułowania tezy, że w latach 90 XX wieku i pierwszych XXI, w dziedzinie zabezpieczenia społecznego następuje zmiana roli państwa, którą można porównać z prywatyzacją zadań publicznych. Znaczna część pracy poświęcona została analizie wybranych rodzajów ryzyka społecznego, ich zakresu i zachodzących w nim zmianach.
EN
This article constitutes an attempt to identify and analyse examples of changes in social insurance law and labour law that confirm the notion of a changing role for the state in ensuring the social security of its citizens. This change involves freeing the state from the direct management of risk and payment of benefits and transferring these tasks to market institutions or to citizens themselves. This notion may be encapsulated in the idea of the imperceptible privatisation of social insurance referred to in the title. The author chose for analysis legislative changes relating to the following risks in the area of social insurance: the risk of unemployment, risk of incapacity to work due to short illness, and risk of incapacity to work due to disability ora work-related accident. The four examples of legislative changes introduced over the last 15 years illustrate the phenomenon of imperceptible privatisation, leading also to the conclusion that limiting the scope of social insurance does not go hand-in-hand with a reduction in insurance contributions. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
41--56
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Jędrasik-Jankowska I. [2003], Ubezpieczenia wypadkowe i chorobowe, Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa.
  • Jończyk J. [2001], Prawo zabezpieczenia spolecznego, Zakamycze, Warszawa.
  • Molenda A. [1997], Pożegnanie KIZ, „Przegląd Ubezpieczeń Społecznych", nr 10
  • Muszalski W. [2004], Ubezpieczenia społeczne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Savas E. [1999], Prywatyzacja zadań publicznych, PWE, Warszawa.
  • Twoja emerytura. Bezpieczeństwo dzięki różnorodności [1997], Biuro Petnomocnika Rządu do spraw Reformy Systemu Zabezpieczenia Społecznego, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000118182578

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.