Warianty tytułu
Production and Consumption of Fruits and Vegetables in Poland
Języki publikacji
Abstrakty
W opracowaniu przedstawiono produkcję oraz spożycie owoców i warzyw w Polsce. W analizowanych latach nastąpił wzrost produkcji i spożycia owoców i warzyw, przy czym wzrost produkcji i spożycia owoców był większy. (oryg. streszcz.)
This paper presents the level and structure production and consumption of fruits and vegetables in Poland. In the period of 1950-2004, pomicultura! production expanded in volume more than 13 times, whereas the horticultural production level increase 2.8 times. Apples constitute the main item of global fruit crops and their share accounts for 83%. In the case of vegetables, the biggest shares of their total harvests were noted for cabbage (27,8%), carrot (18,9%) and onion (17,6%). The study shows that between 1970-2004 the consumption of fruits increased by 66% and vegetables by 13% correspondingly. It was observed that consumption of juices and drinks rose the fastest (i.e. eight-fold). (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
Numer
Strony
33--37
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Kubiak K. 1999: Raport o rozwoju ogrodnictwa w Polsce w latach 1990-1998. Wyd. COBRO, Warszawa.
- Kubiak K. 1999: Spożycie produktów ogrodniczych w Polsce w latach 1990-1998. Wyd. COBRO, Warszawa.
- Raporty Rynkowe IERGiŻ. Rynek owoców i warzyw nr 6/1995, 12/1998 oraz 26/2005.
- Raporty Rynkowe IERiGŻ. 2004: Popyt na żywność nr 5. Roczniki Statystyczne 1961, 1976, 1981, 1986, 1996, 1998, 2000, 2004.
- Skąpski H. 2001: Strategia rozwoju produkcji warzyw polowych i pod osłonami w Polsce do roku 2010. [www.agrosan.haslo.pl].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000119573131