PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 8 | z. 2 | 155--157
Tytuł artykułu

Wpływ formy skupu żywca wieprzowego na kształtowanie jakości surowca rzeźnego w przedsiębiorstwie przemysłu mięsnego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
An Impact of Pigs Purchase Form Upon Slaughter Quality in Meat Factory
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zwrócono uwagę na kształtowanie się skupu żywca wieprzowego w przedsiębiorstwie przemysłu mięsnego w zależności od formy skupu. Z przeprowadzonej analizy wynika, że w badanym okresie zwiększał się udział tuczników skupionych w klasach "EUR", a zmniejszał w klasach "OP" w poszczególnych formach skupu. (oryg. streszcz.)
EN
The survey was conducted in Meat Factory of Lublin in 2003 and 2004. The aim of survey was to measure an impact of pigs purchase upon slaughter quality. Porkers ' purchase was realized basing on long-term contracts and from middlemen as well as in free-market. The survey showed growth in pork slaughter purchase and systematic improvement of porkers fleshiness in particular purchase forms. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
155--157
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Balcerzak K. 2001: Rynek mięsny w Polsce. Gospodarka Mięsna 10.
  • Borzuta K. 1998: Zadania wynikające z programu hodowli i produkcji trzody chlewnej do 2010 roku. Gospodarka Mięsna 7.
  • Buchwald W. 1984: Sterowanie produkcją i zagospodarowaniem żywca rzeźnego. WNT, Warszawa.
  • Gmyrek K. 2001: Polityka państwa w dziedzinie dostosowania polskiego przemysłu mięsnego do standardów europejskich. Gospodarka Mięsna 10.
  • Grześkowiak i in. 2001: Aktualny stan jakości krajowego surowca wieprzowego w porównaniu z tucznikami krajów UE. Gospodarka mięsna 12.
  • Kapusta F., Lewandowska B. 1996: Organizacja służb surowcowych i ich działanie na przykładzie Zakładów Mięsnych w Łukowie. Gospodarska Mięsna 3.
  • Mroczek R. 2001: Ocena kanałów zaopatrzenia surowcowego przemysłu mięsnego. Gospodarka Mięsna 10.
  • Piwowar J. 1996: System integracji rolnictwa z przemysłem spożywczym w Polsce. Politechnika Radomska, Monografie, 24.
  • Urban S. 1997: Marketing zakupu surowca w przemyśle mięsnym. Gospodarka Mięsna 7.
  • Urban S. 1994: Dostosowanie sektora mięsnego do warunków rynkowych. Gospodarka Mięsna 4.
  • Wrzosek W. 1998: Funkcjonowanie rynku, PWE.
  • Zięba S. 1998: Zarządzanie jakością surowca przez współpracę z bazą surowcową. Gospodarka Mięsna 8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000120147628

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.