PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 1092 Zmiana warunkiem sukcesu : przeobrażenia metod i praktyk zarządzania | 649--657
Tytuł artykułu

Wpływ kultury organizacji na zarządzanie personelem

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Influence of Organizational Culture into Human Resources Management
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule bazując na typologii kultur według E.H. Scheina przedstawiono znaczenie ludzi i rolę zadań w czterech rodzajach kultur (władzy, roli, wsparcia, osiągnięć). Rozważono wpływ poszczególnych kultur organizacji na cztery podstawowe obszary zarządzanie personelem: dobór, rozwój, oceny i motywację.
EN
The paper begins with presentation and classification of organizational culture. We have based on proposition of Schein (four types of culture). Every type of culture needs a different personal strategic (authority - transaction, role - auto selection, support - autonomization, attainment - transformation). Next part of paper describes the differences in HRM implicated by different organizational culture. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Armstrong M. (2001), Zarządzanie zasobami ludzkimi, Dom Wydawniczy ABC, Kraków.
  • Hofstede G. (2000), Kultury i organizacje. Zaprogramowanie umysłu, PWE, Warszawa.
  • Lipka B. (2000), Strategia personalna firmy, Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków.
  • Listwan T. (red.), (2002), Zarządzanie kadrami, Wydawnictwo C.H. BECK, Warszawa.
  • Minzberg H. (1979), The Structure of Organizations, Prentice Hale, New Jersey.
  • Schein E.H. (1985), Organizational Culture and Leadership, New York.
  • Stalewski T., Chlebnicka E. (1997), Zarządzanie zasobami ludzkimi. Wybrane problemy i metody, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław.
  • Wawrzyniak B. (1989), Praktyka strategiczna przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000121929777

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.