PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 4 | 17--20
Tytuł artykułu

Holistyczne podejście do zarządzania wiedzą zadaniem współczesnego menedżera

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule dokonano systematyzacji pojęć związanych z wiedzą. Przedstawiono rodzaje wiedzy menedżerskiej. Przybliżono problem jakim jest proces dzielenia się wiedzą we współczesnych organizacjach.
Rocznik
Numer
Strony
17--20
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • A. JASHAPARA, Zarządzanie wiedzą, zintegrowane podejście, PWE, Warszawa 2006, s. 256.
  • E. KAPROWICZ, Dzielenie się wiedzą jako innowacja społeczna, [w:] B. WAWRZYNIAK (red.), Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koź-mińskiego, Warszawa 2003, s. 113.
  • I. NONAKA, H. TAKEUCHI, Kreowanie wiedzy w organizacji, Poltext, Warszawa 2000, s. 24-25.
  • J. PENC, Nowe koncepcje zarządzania, "Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa" 2002, nr 7, s. 5.
  • K. PERECHUDA, Pracownicy wiedzy jako kreatorzy sieciowych potencjałów, "Zarządzanie Zasobami Ludzkimi" 2005, nr 5, s. 13-14.
  • G. PROBST, S. RAUB, K. ROMHARDT, Zarządzanie wiedzą w organizacji, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2002, s. 41-47.
  • D. RIGBY, Przydatność różnych instrumentów zarządzania wg oceny menedżerów, "Zarządzanie na Świecie" 2001, nr 10, s. 22-28.
  • M. STANIEWSKI, Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwach - przegląd badań, [w:] J. DĄBROWSKI, G. GIERSZEWSKA (red.), Strategie przedsiębiorstw a zarządzanie wiedzą, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koźmińskiego, Warszawa 2005, s. 27.
  • M.H. ZACK, Podnoszenie rentowności przez lepsze wykorzystywanie wiedzy, "Zarządzanie na Świecie" 2004, nr 7, s. 20.
  • Zarządzanie wiedzą w Polsce 2004, raport badawczy, KPMG Sp. z o.o., Warszawa 2004, s. 9.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000122188496

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.