PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | nr 1015, t. 1 Agrobiznes 2004 : sytuacja agrobiznesu w Polsce po przystąpieniu do Unii Europejskiej | 316--320
Tytuł artykułu

Ceny na rynku mleka w Polsce i w Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Prices on Milk Market in Poland and European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem badań autorów było określenie poziomu i zmienności cen skupu mleka w Polsce i UE w latach 1999-2003 przy zróżnicowanym poziomie wsparcia producentów rolnych.
EN
Differentiation of regulations on milk market in EU and Poland before accession cause that level of milk purchase prices in our country in 1999-2003 was lower from 20 to 54% than average in European Union. Exiting in EU system of prices stabilization influenced different shape of seasoning in milk purchase prices in EU comparing to Poland. There was not observed essential differences in level of prices changeability. (original abstract)
Bibliografia
  • Kozłowski A., Aktualna sytuacja producentów mleka a szansę i zagrożenia wynikające z akcesji Polski do Unii Europejskiej, "Przegląd Mleczarski" 2003, nr l, s. 5-9.
  • Milk price development EU 1999-2002. LTO International Milk Price Comparison. www.milkprices.nl
  • Seremak-Bulge J., Polski rynek mleka w pierwszych latach po akcesji do Unii Europejskiej (cz. 2), "Przegląd Mleczarski" 2003, nr 7, s. 243-248.
  • Sznajder M., Gazdecki M., Analiza poziomu cen i udziału rolnika w cenach finalnych produktów mleczarskich w Polsce w latach 1990-2003, "Przegląd Mleczarski" 2003, nr 5, s. 176-178.
  • Tomek W.G., Robinson K.L., Kreowanie cen artykułów rolnych, PWN, Warszawa 2001.
  • Urban R., Analiza przewag komparatywnych na poziomie przemysłu rolno-spożywczego, IERiGŻ, Warszawa 2003.
  • www.stat.gov.pl
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000123687143

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.