PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 743 | 47--57
Tytuł artykułu

Kształtowanie właściwości funkcjonalnych mięsa i mleka owczego

Warianty tytułu
Shaping the Functional Properties of Sheep Meat and Milk
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wśród czynników wpływających na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego na czołowym miejscu znajdują się czynniki żywieniowe, w tym system żywienia i skład mieszanek paszowych. W kształtowaniu ich właściwości funkcjonalnych podstawową rolę odgrywają żywieniowe metody oddziaływania lipidów, stanowiące przedmiot artykułu.
EN
The presented results of the investigation point to considerable possibilities of shaping the functional properties of sheep meat and milk. The composition of lamb fat and sheep milk are significantly determined by methods of' feeding the animals. Supplementing the diet with oil plant fat affects an increase in the PUFA content, a decrease in the n-6/n-3 ratio, and an increase in the CLA content. Com pa red to feeding mixed nutritive fodder (the intensive system), the pasturing of lambs reduces the concentration of C18:1 and total UFA and, consequently, increases the SFA content; it also affects an increase in the n-3 fatty acid content and the favourable proportion of' these acids to n-6 fatty acids. Enriching the sheep diet with oil plant seeds determines favourable changes in the composition of milk fatty acids and an increase in the CLA content. Also the feeding season (sort of feed) affects the composition of the fat fraction of milk, especially the CLA content (original abstract).
Rocznik
Numer
Strony
47--57
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Barowicz T, Witamina E a jakość mięsa, Biuletyn Informacyjny IZ 1999, vol. 37, nr 4 (223).
  • Barowicz T., Kędzior W., Wykorzystanie pełnotłustych nasion lnu oraz zróżnicowanych dawek witaminy E do modyfikacji składu chemicznego i walorów dietetycznych mięsa wieprzowego, Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 2000.
  • Bartnikowska E., Jakość żywności pochodzenia zwierzęcego a zdrowie człowieka, Roczniki Naukowe Zootechniki, Supl. 2000, z. 4.
  • Bartnikowska E., Obiedziński M.W., Grześkiewicz S., Rola i znaczenie żywieniowe sprzężonych dienów kwasu linolowego, "Przemysł Spożywczy" 1999, nr 7.
  • Bodkowski R., Patkowska-Sokola B., Szmanko T., Jarosz L., Lammfleischqualitat - Verbesserung durch Verfütterung präparierter Kürbissamen, "Fleischwirtschaft" 1995, 75.
  • Borys B., Mroczkowski S., Jarzynowska A., Charakterystyka składu mleka owiec z okresu żywienia letniego i zimowego, Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, Wrocław 2000, nr 399, Konferencje, vol. 30.
  • Borys B., Pisulewski P.M., Jakość oraz możliwości kształtowania prozdrowotnych właściwości spożywczych produktów owczarskich, Roczniki Naukowe Zootechniki, Supl. 2001, nr 11.
  • Brzóska F., Koreleski J., Herbut E., Środowisko a jakość produktów pochodzenia zwierzęcego, Roczniki Naukowe Zootechniki, Supl., 2000, nr 4.
  • Ender K., Grumbach S., Zupp W., Nürnberg K., Influence of Breed and Production System on Meat and Fat Composition in Lambs, International Symposium "Results of New Studies on Small Ruminants", Poznań 2001.
  • Fisher A.V., Enser M., Richardson R.J, Wood J.D., Nute G.R., Kurt E., Sinclair L.A., Wilkinson R.G., Fatty Acid Composition and Eating Quality of Lamb Types Derived from Foyr Diverse Breed x Production Systems, "Meat Science" 2000, 55, 2.
  • Gruszecki TM., Klewiec J., Lipiec A., Lipecka C., Junkuszew A., Baranowski A., Skład frakcji lipidowej w mięśniach jagniąt tuczonych w zależności od systemu żywienia, Roczniki Naukowe Zootechniki, Supl. 2001, 11.
  • Jahreis G., Fritsche J., Mockel P, Schone F., Moller U., Steinfart H., The Potential Anticircinogenic Conjugated Linoleic Acid, cis-9, trans-1l C 18:2, in Milk of Different Species: Cow, Goat, Ewe, Sow, Mare, Woman, "Nutrition Research" 1999, 10.
  • Kaczor U., Ciuryk S., Pustkowiak H., Molik E., Wybrane parametry jakości mięsa jagniąt żywionych mieszanką pełnoporcjową z 15% udziałem nasion lnu, Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 1999.
  • Kolanowski W., Żywnośćfunkcjonalna, "Gospodarka Mięsna" 2005, nr 4.
  • Kühne D., Konjugierte Linolsäure in Fetten von Wiederkäuern, "Fleischwirtschaft" 1999, 12.
  • Michalec-Dobija J., Pietras M., Barowicz T, Wpływ dodatku pełnotłustych nasion lnu na skład kwasów tłuszczowych oraz walory smakowe mięsa jagnięcego, Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 1999, 43.
  • Mozzon M., Frega N.G., Fronte B., Tocchini M., Effect of Dietary Fish Gil Supplements on Levels of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids, Trans Acids and Conjugated Linoleic Acid in Ewe Milk, "Food Technology and Biotechnology" 2002, 3.
  • Nürnberg K., Grumbach S., Papstein H. J, Matthes H. O., Ender K., Nürberg G., Fetzusammensetzung von Lammfleisch, "Fett/Lipid" 1996, 98, 2.
  • Pastuszewska B., Zagadnienia omawiane na Sympozjum "From Quality Feed to Quality Food" ("Od jakości pasz do jakości produktów zwierzęcych") w Wiedniu, Annals of Warsaw Agricultural University, Animal Science 1999, nr 36.
  • Patkowska-Sokoła B., Bodkowski R., Dobrzański Z., Kołacz R., Bodak E., Próba polepszenia jakości mięsa jagnięcego przez wprowadzenie do diety jagniąt chronionego tłuszczu roślinnego, Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 1994, 13.
  • Patkowska-Sokoła B., Bodkowski R., Jędrzejczak J, Zawartość sprzężonych dienów kwasu linolowego (SKL) w mięsie i mleku różnych gatunków zwierząt, Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu, Wrocław 2000, Konferencje, vol. 30, nr 399.
  • Patkowska-Sokoła B., Ćwikła A., Jędrzejczak J., Użytkowanie mleczne owiec na Dolnym Śląsku na przykładzie owczarni w Łaziskach-Poręby, III Owczarska Szkoła Wiosenna "Alternatywne kierunki wykorzystania krajowego pogłowia owiec", Krynica 12-14.04.1999.
  • Piechnik S., Borowiec F., Furgał K., Micek P., Marciński M., Wpływ skarmiania nasion rzepaku w żywieniu pastwiskowym jagniąt na wzrost, wydajność rzeźną oraz skład mięsa, Roczniki Naukowe Zootechniki, Supl. 2000, z. 6.
  • Pisulewski P. M., Perspektywy kształtowania właściwości funkcjonalnych żywności pochodzenia zwierzęcego, XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Referaty, Poznań 14-15 września 2000.
  • Skrabka-Błotnicka T., Kształtowanie wartości odżywczej surowców pochodzenia zwierzęcego [w:] innowacyjność w kształtowaniu jakości wyrobów i usług, red. J. Żuchowski, Politechnika Radomska, Radom 2006.
  • Velasco S., Cañegue v., Pérez c., Lauzurica S., Díaz M.T., Huidobro F., Manzanares c., Gonzáles J, Fatty Acid Composition of Adipose Depots of Sucling Lambs Raised under Different Production Systems, "Meat Science" 2001, 59.
  • Wood .J.D., Enser M., Factors Influencing Fatty Acid in Meat and the Role of Antioxidants in Improving Meat Quality, "British Journal of Nutrition" 1997, 78.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000135876666

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.