PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 76 | 47--53
Tytuł artykułu

Wyzwania dla współczesnych menedżerów

Warianty tytułu
Challenges for a Contemporary Manager
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule scharakteryzowano cztery podstawowe wyzwania, z którymi musi się zmierzyć kadra kierownicza współczesnych przedsiębiorstw. Są nimi: potęga zasobów niematerialnych, poszukuj nowych możliwości, a nie rozwiązań „starych” problemów, wytwarzając nowe możliwości zyskasz więcej niż optymalizując możliwości istniejące, wydajność nie jest najważniejszym problemem o który należy się troszczyć we współczesnej gospodarce i we współczesnym przedsiębiorstwie
EN
The paper presents a thesis that the management concepts and methods at the level of enterprise arrived at in the 80ties of XX century, are not appropriate for the contemporary organizations of XXI century. Therefore there the new theoretical and practical challenges appear, especially characteristic for the knowledge - based era. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
47--53
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Daum J.H. (2003), Intangible Assets and Value Creation, John Wiley and Sons, Chichester.
  • Gilder S. (2002), Telecoms, HBS Press.
  • Kelly K. (1999), New Rules for the Economy, 10 Radical Strategies for a Connected World, London.
  • Krugman P. (1998), The Age of Diminishing, Expectations, MIT Press.
  • Moore J.F. (1999), The Death of Competition, Leadership and Strategy in the Age of Business Systems, NY.
  • Obłój K. (1995), Strategie sukcesu firmy, PWE, Warszawa.
  • Simon H. (1999), Tajemniczy mistrzowie. Studia przypadków, PWN, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000137833364

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.