PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 9 | z. 1 | 215--218
Tytuł artykułu

Pozycja rolnictwa polskiego w UE-25

Warianty tytułu
Ranking of Polish Agriculture within EU-25
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Polskie rolnictwo od dawna odgrywa ważną rolę w Unii Europejskiej, jednak szczególnego znaczenia dopiero po jej przystąpieniu do UE-25. Przeanalizowano udział Polski w latach 2004-2005 w: zasobach h i ziemi, produkcji podstawowych produktów roślinnych i zwierzęcych, produkcyjności rolnictwa oraz kości produkcji podstawowych produktów roślinnych i zwierzęcych na l mieszkańca. (oryg. streszcz.)
EN
Poland has a significant position in the EU in terms of land area and population - 6th, arable land-5th, employed in agriculture - 1st. Polish agriculture is using low amounts of NPK and herbicides and uses high amounts of organic ferlilisers and changes crops. In animal production it bases on self-made fodder and intense fodder with high share of plant components. This all gives good grounds for obtaining high quality agricultural products. In production of basic agricultural products Poland has high rankings in the EU- up to 8th. It is the largest producer of grain, including rye, a significant producer of potatoes -1st and 2nd, sugar beet - 3rd, vegetables - 4th and M, fruits - 4th and 5th and in production of apples - 1st and 3rd, production of cow milk - 4th and meat - 6th and 5th. This high ranking is acheived despite low crop and low productivity of animals. Poland has also high position in production and export of mushrooms, vegetables and soft fruit. In the period analysed (2004-2005) there v/m changes in position of Poland in production of particular products; in ten cases up and in ten cases down. (original abstract)
Rocznik
Tom
9
Numer
Strony
215--218
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bugała A. 2006: Polski handel zagraniczny mrożonymi owocami w 2005 r. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 5; 10.
  • Bugała A. 2006a: Polski handel zagraniczny mrożonymi warzywami w 2005 r. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, 5; 15.
  • Charakterystyka obszarów wiejskich w 2005 r. 2006: GUS, US, Olsztyn; 44,123.
  • Kapusta F, 2005: Podstawy strategii zintegrowanego rozwoju wsi i rolnictwa w Polsce (wybrane zagadnienia). | W: | Rolnictwo a rozwój obszarów wiejskich. IRWiR PAN, AR w Szczecinie, Warszawa; 57-67.
  • Mintzberg H. 1995: Five PS for Strategy. [W:] The Strategy Process, H. Mntzberg, J.B. Quinn, S. Goshal(eds,), l Prentice Hall, Hertfordshire; 13-21.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2005. 2005: GUS, Warszawa; 68, 96, 223, 462-479,483.
  • Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. 2005a: GUS, Warszawa; 739 i n., 744-745.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006. 2006: GUS, Warszawa; 442-443,466,470-486,491, l 489.
  • Rocznik statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. 2006a: GUS, Warszawa; 739, 791-792.
  • Szudyga K. 2006: Pieczarki w przetwórstwie w Europie i w Polsce. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 11; 4-5.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000142193110

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.