PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 620 | 5--12
Tytuł artykułu

Adsorpcyjne oczyszczanie oleju jadalnego z substancji powstałych w procesie jego termicznej obróbki

Warianty tytułu
Adsorptive Purification of Edible Oil - Removal of Substances Formed During Heat Treatment
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono badania nad usuwaniem z oleju rzepakowego produktów jego degradacji i utleniania powstających podczas długotrwałego ogrzewania na drodze adsorpcji na węglu aktywnym (oczyszczanie adsorpcyjne).
EN
Studies on the removal from rap e oil of its degradation products, formed during prolonged heating, by active carbon adsorption were carried out. To evaluate changes in the quality and properties of oil, caused by heating and purification, den sit y (p), refractive index (n), acid number (LK), peroxide number (LN) and composition of fatty acids, in the form of methyl esters, were determined using GC method. Adsorptive purification with the use of active carbon improves the quality of oil by decreasing the free fatty acids content, and the levels of alkaline substances and coloured compounds. After adsorption the proportion of essential fatty acids (mono- and di-unsaturated) to saturated acids decreases. In absolute values, the linolic acid content decreases, while the oleic acid content increases, and the levels of the isomers of those acids increase too. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--12
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Brewer M. S., Vega J. D., Perkins E. G., Filter Aid Removal of Selected Volatile Compounds: Effect of Sensory Characteristics of French Fries, "Journal of Food Lipids" 1999, 6, 63.
  • Buczek B., Zmiany własności w obrębie ziaren węgli aktywnych powstające w reakcji substancji węglowej z parą wodną, Zeszyty Naukowe AGH, Chemia 12, Kraków 1989.
  • Buczek B., Vogt E., Nowy sposób i aparat do wyznaczania gęstości nasypowej, "Inżynieria i Aparatura Chemiczna" 1996, 2, 17.
  • Dobarganes M.C., Perez-Comino M.C., Systematic Evaluation of Heated Fats Based on Quantitative Analytical Methods, "Journal of American Oil Chemists Society" 1988, 65, 101.
  • Dollimore D., Heal G .R., An Improved Method for the Calculation of Pore Size Distribution from Adsorption Data, "Journa1 of Applied Chemistry" 1964, 14, 109.
  • Dubinin M.M., Microporous Structures of Carbonaceous Adsorbents [w:] Characterization of Porous Solids, S.J. Gregg, K.S.W. Sing, H.F. Stoeckli (eds), Soc. Chem. Ind., London 1979.
  • Feasibility of Recycling Used Frying Oil Using Membrane Process, A. Miyagi, M. Nakajima, H. Nabetani, R. Subramanian, "European Journal Lipid Science and Technology" 2001, 103, 208. <br><br> Handbook of Soy Oil Processing and Utilization, ASA&AOCS, St. Louis, USA 1980.
  • Horvath G., Kawazoe K., Method for the Calculation of Effective Pore Size Distribution in Molecular Sieve Carbon, "Journal of Chemical Engineering Japan" 1983, 16, 475.
  • Jankowska H., Świątkowski A., Choma J., Węgiel aktywny, WNT, Warszawa 1985.
  • Lin S., Akoh C.C., Reynolds A.E., Determination of Optimal Conditions for Selected Adsorbent Combinations to Recover Used Frying Oils, "Journal of American Oil Chemists Society" 1999, 76, 739.
  • Lin S., Akoh C.C., Reynolds A.E., Recovery of Used Frying Oils with Adsorbent Combinations: Refrying and Frequent Oil Replenishment, "Food Research International" 2001, 34, 159. <br><br> Lowell S., Shields L. E., Powder Surface Area and Porosity, Chapman and Hall, London 1991. <br><br> Opracowanie wskaźnika zużycia oleju w trakcie długotrwałego smażenia, R. Zalewski, J. Bielawny, J. Trojan, M. Witajewska, E. Woźna, Raport - opracowanie w RPBP III 41, 06.6.1.3, 1988.
  • Ościk L, Adsorpcja, PWN, Warszawa 1979.
  • Pei-fen Wu, Nawar WW., A Technique for Monitoring the Quality of Used Frying Oils, "Journa1 of American Oil Chemists Society" 1986, 63, 1963.
  • Poradnik Inżyniera. Przemysł tłuszczowy, praca zbiorowa, WNT, Warszawa 1976.
  • Produkcja i główne kierunki przemysłowego wykorzystania estrów metylowych kwasów tłuszczowych, W. Hreczuch, M. Mittelbach, J. Holos, L Soucek, G. Bekierz, "Przemysł Chemiczny" 2000, 78, 111.
  • Purification of Used Frying Oil by Supercritical Carbon Dioxide Extraction, J. Yoon, B.S. Han, Y.C. Kang, K.H. Kim, MY Jung, AY Kwon, "Food Chemistry" 2000, 71, 275.
  • Yates R.A., Caldwell J.D., Regeneration of Oils Used for Deep Frying: A Comparison of Active Filter Aids, ,,Journal of American Oil Chemists Society" 1993, 70, 507.
  • Zastosowanie analizy głównych komponentów do kompleksowej analizy towarów. Próba opracowania optymalnych warunków adsorpcji zanieczyszczeń (produkty utleniania i polimeryzacji) z olejów smażalniczych, R. Zalewski, A. Maleszka, D. Janowicz, L Trojan, M. Witajewska, Raport - opracowanie w RPBP III 41, 06.6.1.4,1989.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000143561896

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.