PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 9 | z. 1 | 338--342
Tytuł artykułu

Przyrodnicze i ekonomiczne uwarunkowania wykorzystania krajowej bazy surowcowej do produkcji bioetanolu

Warianty tytułu
Environmental and Economic Conditions of Building National Row Material Base for Bioethanol Production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedstawiono analizę warunków przyrodniczych, rynkowych i ekonomicznych do uprawy zbóż, kukurydzy, ziemniaków i buraków cukrowych w Polsce jako potencjalnych surowców do produkcji bioetanolu. (skróc. streszcz.)
EN
It is possible to produce ethanol from different field crops containing carbohydrates. Using ethanol as a biocomponent for biofuels production can be prospective direction in developing of polish agriculture. Production costs and availability on market will decide which crop is the best for bioethanol production. In the present study analysis of environmental, market and economic for cereal, maize, potato and sugar beet cultivation as a potential raw material for bioethanol production was presented. (original abstract)
Rocznik
Tom
9
Numer
Strony
338--342
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • COBORU 2005: Lista opisowa odmian. Rośliny rolnicze. Cz. l i 2. COBORU, Słupia Wielka.
  • Dolniak P. 2006: Biopaliwa w Unii Europejskiej. Farmer 4: 14-16.
  • GUS. 2003: Użytkowanie gruntów i ich jakość: ss. 86.
  • GUS. 2005: Rolnictwo w 2005 r. Warszawa. Studia i analizy statystyczne: ss. 160.
  • GUS. 2006: Rolnictwo w 2004 r. Warszawa. Studia i analizy statystyczne: ss. 160.
  • Nowacki W. 2004. Ziemniak alternatywnym surowcem do produkcji bioetanolu. ZPPNR z. 5000: 45-56.
  • Nowacki W. 2007: Produkcja bioetanolu z ziemniaków na tle innych krajowych surowców rolniczych. POLA- GRA-Agro - premiery. Forum Producentów: 9-12.
  • Rosiak E. 2006: Rozwój rynku biopaliw szansą dla polskiego rolnictwa. Agroserwis nr 13 (340): 1-3.
  • Rynek cukru - stan i perspektywy. 2006: nr 29. Wyd. IERiGŻ: ss. 36.
  • Rynek zbóż - stan i perspektywy. 2006: nr 30. Wyd. IERiGŻ: ss. 40.
  • Rynek ziemniaka - stan i perspektywy. 2006: nr 29. Wyd. IERiGŻ: ss. 28.
  • Ustawa o biokomponentach i biopaliwach ciekłych. 2006: Dz. U. 169. poz. 1199.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000150047021

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.