PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2008 | nr 6 | 21--26
Tytuł artykułu

Prywatne standardy żywnościowe w Polsce

Warianty tytułu
A Producer and Trade in a Food Chain - Private Food Standards in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przybliżono przyczyny pojawienia się prywatnych standardów żywnościowych w Polsce. Scharakteryzowano systemy i standardy publiczne oraz prywatne standardy żywnościowe stosowane na świecie. Przeprowadzone badania i dokonana tutaj analiza pozwoliły na ocenę popularności prywatnych standardów żywnościowych oraz stopnia certyfikacji w branży spożywczej w Polsce.
EN
If standards did not exist, we would notice that right away. Nowadays, it is obvious for us that a product we buy complies with our expectations. We are often not even aware of the great role standards have in upgrading our level of live, safety and what economical benefits they give. These factors were the impulse to the creation and rapid development of private food standards. The following paper presents a study and an analysis which allowed to evaluate the level of certification in food trade in Poland, and also to measure the popularity of private food standards IFS and BRC. At the moment the most popular are still public systems - ISO 9001 and HACCP. Just a bit less popular are the private standards IFS and BRC, which gain more interest than ISO 14001 or OHSAS 18001 / PN-N 18001 systems. Polish companies are determined to implement IFS and BRC private standards, if they intend to cooperate with global trade companies (sometimes it is a formal condition) or want to obtain an objective evaluation. IFS and BRC implementation may also mean that a company complies with security requirements even if the risk is higher. The standards are still young; were printed and developed in the last 10 years and are somewhat similar when it comes to the spectrum of requirements, however, they are not always mutually accepted. Companies, therefore, often choose more than one standard. Out of 176 IFS and BRC certificates issued in Poland, 40 state companies decided to claim for certification to both of the private standards at the same time, despite the fact that Polish Trade and Distribution Organization declared that both standards are mutually accepted. One universal system or standard could not only have a beneficial effect upon the clarity of requirements for food and beverages in food chain, but also reduce the costs of standards maintenance. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
21--26
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. European Business. Facts and Figures. Data 1995-2005. Edition. Luxembourg: Office for Official Publications of Europe an Communities. European Communities 2006. http://epp.eurostat.ec.europa.eu
  • 2. Henson S., The Role of Public and Private Standards in Regulating International Food Markets. IATRC Symposium Food Regulation and Trade: Institutional Framework, Concepts of Analysis and Empirical Evidence. Bonn, May 28-30, 2006.
  • 3. ISO in Figures for the Year 2006. International Organization for Standardization, http://www.iso.org
  • 4. Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene. CAC/RCP, 1-1969, Rev. 4. 2003. http://www.codexalimentarius.net
  • 5. Czupryna M., Maleszka A.: Dodatkowe wymagania stawiane przedsiębiorcom branży spożywczej - międzynarodowy standard żywności IFS, Problemy Jakości nr 9,s. 21-25, 2006.
  • 6. Rapid Alert System for Food and Feed. Annual Report 2006. Luxembourg: Office for Official Publications of European Communities. European Communities 2007. http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert
  • 7. Lista 2000 polskich przedsiębiorstw. Rzeczpospolita 26.10.2006.
  • 8. Rozporządzenie (WE) 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
  • 9. Rozporządzenie (WE) 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w od niesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
  • 10. Rozporządzenie (WE) 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.
  • 11. Rozporządzenie (WE) 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
  • 12. Rozporządzenie (WE) 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  • 13. Rozporządzenie Rady (EWG) 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000153573693

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.