PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 9 | z. 3 | 135--139
Tytuł artykułu

Formy zbytu produktów z gospodarstw ekologicznych

Warianty tytułu
Product Sell Forms in Organic Farms
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorzy przedstawili wyniki badań przeprowadzonych w 2006 r., których celem była m.in. charakterystyka i określenie głównych kierunków i form sprzedaży grup produktowych pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Zaprezentowali również strukturę agrarną badanych jednostek oraz wskazali na podstawowe problemy związane ze zbytem żywności ekologicznej na poziomie gospodarstw rolnych.
EN
The elaboration presents the main forms of sell in organic farms and specific product groups originating from these farms. It also describes the agrarian structure of the investigated units. The article discusses the problems and barriers which accompany the distribution of organic food informs as well. The most popular form of sell is direct sale, which assures high prices, contact with the consumer, but dos not guarantee regular sales. In spite of necessity of bearing of transportation costs, farmers also prefer sell to the specialist shops in large cities, because they gain high prices and contracts. Agents and processors are less preferred, because they do not guarantee very high prices, but still they offer contracts. The least preferred is selling at the local marketplace, where organic products compete with much cheaper conventional food. To improve sell conditions organic farmers ought to integrate themselves into producers ' groups, which are stronger and able to assure regular supply of better quality. (original abstract)
Rocznik
Tom
9
Numer
Strony
135--139
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Babalski M. 1997: Rolnictwo ekologiczne w Polsce - stan aktualny. [W:] Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce w świetle integracji z Unią Europejską, Materiały Konferencyjne. Gdynia, 1-3.
  • Czubata A. 2001: Dystrybucja produktów. PWE, Warszawa.
  • Klepacki B. 1997: Ekonomika i organizacja rolnictwa. WSiP, Warszawa.
  • Kowalak Z. 1997: Ekonomika i organizacja rolnictwa, część I. Wyd. eMPi2, Poznań.
  • Makarski S. 2000: Przedsiębiorczość w agrobiznesie. IRWiR PAN, Warszawa, 40-41.
  • Mroczek R. 2000: Rozwój procesów integracyjnych procesów żywca wieprzowego z zakładami przetwórczymi. IERiGŻ, Warszawa, 19.
  • Zysnarska E. 1997: Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi. Wyd. UMK, Toruń, 78-79.
  • Żakowska-Biemans S., Gutkowska K. 2003: Rynek żywności ekologicznej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Wyd. SGGW, Warszawa, 104-105.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000156864992

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.