PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 9 | z. 3 | 199--204
Tytuł artykułu

Czynniki wzrostu konkurencyjności polskich producentów żywności

Warianty tytułu
The Factors of Competitiveness Growth of Polish Food Producers
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Konkurencyjności polskiego sektora żywności na rynku unijnym sprzyjają korzystne uwarunkowania makroekonomiczne, jak również działania podejmowane przez samych producentów żywności. Autorka ograniczyła się do oceny zmiany konkurencyjności polskich producentów żywności przed i po akcesji Polski do Unii Europejskiej na dwóch płaszczyznach. Była to analiza, która objęła uwarunkowania zewnętrzne oraz wewnętrzne przemysłu spożywczego. Uwarunkowania makroekonomiczne, na które autorka zwróciła uwagę to: tempo wzrostu gospodarczego, poziom inflacji, kurs złotego oraz stopień stabilizacji polskiej gospodarki. Czynnikami wewnętrznymi, które zdaniem autorki mają wpływ na konkurencyjność polskich producentów żywności, to: poziom i stabilność jakości produkcji, atrakcyjność i funkcjonalność oferowanych towarów lub usług, poziom kosztów i cen, siła ekonomiczna przedsiębiorstw, sprawność rynkowa firm oraz innowacyjność.
EN
The Polish food producers may successfully compete on the Common European Market. They take advantage of derestriction in trade of agricultural and food products. The macroeconomic factors as well as the producers 'activities strengthen our position on the Common European Market. However, in the long term view, our price-cost advantages will be shrinking as well as their meaning will be minored. Thus, the other factors will be of key-importance of Polish agricultural and food products, i.e. their innovation as well as efficient marketing not only on domestic market but also on the markets ' of other members of the EU. (original abstract)
Rocznik
Tom
9
Numer
Strony
199--204
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bańko M. 2005: Słownik wyrazów obcych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Biuletyn Statystyczny 2007: Rocznik L, GUS, Warszawa, 12 stycznia.
  • Kopaliński W. J971: Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych. Wiedza Powszechna, Warszawa, 401.
  • Obidzińska E. 2007: Promocja żywności w ogniu sporów. AgroTrendy, nr 3/2007 (57), 7-12.
  • Oslo Manual, The Measurement of scientific and technological activities, Proposed Guidelines for Collectind and Interpreting Technological Innovation Data. 1997: OECD/Eurostat.
  • Portal Eurostatu [www.ec.europa.eu/eurostat].
  • Portal Narodowego Banku Polskiego [www.nbpportal.pl].
  • Rocznik Statystyczny Przemysłu 2006. 2006: GUS, Warszawa.
  • Rocznik Statystyczny RP 2005 i 2006. 2005, 2006: GUS, Warszawa.
  • Soból E. (red.). 2005: Słownik języka polskiego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Statistisches Jahrbuch iiber ErnShrung, Landwirtschaft und Forsten 2006. 2006: Landwirtschaftsverlag GmbH, Miinster-Hiltrup.
  • Szczepaniak I. 2005: Czynniki i uwarunkowania rozwoju średnich przedsiębiorstw przemysłu spożywczego (na przykładzie przemysłu owocowo-warzywnego i mięsnego), rozprawa doktorska. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 137-208.
  • Szczepaniak I. 2006: Innowacyjność jako czynnik wzrostu konkurencyjności polskich producentów żywności. [W:] Przedsiębiorczość i innowacyjność. Wyzwania współczesności. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, nr 1116. Wrocław, 172-182.
  • Szymczak M. (red.). 1978: Słownik języka polskiego. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 991.
  • The World Competitiveness Report. 1994: World Economic Forum, Lausanne, 18.
  • Urban R. 1999: Czynniki wzrostu konkurencyjności polskiego przemysłu spożywczego. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 2-3 ss. 20-30.
  • Urban R. 2006: Gospodarka żywnościowa w trzecim roku po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Materiały seminaryjne IERiGŻ-PIB z konferencji w Pułtusku w dniach 11-12 grudnia.
  • Weresa M. A. 2006: Polska. Raport o konkurencyjności 2006. Rola innowacji w kształtowaniu się przewag konkurencyjnych. Instytut Gospodarki Światowej, SGH, Warszawa.
  • Wywiad z W. Choińskim. 2007: Fundusz na rozdrożu. AgroTrendy, nr 3/2007 (57), 13-15.
  • [www.minrol.gov.pl].
  • Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW [www.minrol.pl].
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000157044299

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.