PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2008 | nr 11 | 48--51
Tytuł artykułu

Projektowanie i budowanie maszyn i urządzeń spożywczych w aspekcie wymagań normy PN-EN ISO 22000:2006

Warianty tytułu
Designing and manufcature machines and equipmnets of food sector conform with international standard PN-EN 22000:2006
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W niniejszym artykule zaprezentowano najbardziej istotne wymagania międzynarodowych standardów dotyczących maszyn i sprzętu produkcyjnego w przemyśle spożywczym. Omówiono wymagania higieniczne, materiałowe, konstrukcyjne oraz dotyczące nadzoru nad CCP - Krytycznymi Punktami Kontroli z uwzględnieniem monitoringu. Przedstawiono specjalny rodzaj wymagań dla maszyn i urządzeń spożywczych produkowanych na rynek Polski oraz do państw Unii Europejskiej.
EN
This reference article shows the most important requirements for machine and equipment manufacturers which conform to international standards. Each of these machine and equipment manufacturers should implement the HACCP system. A reliable machine results in safe foods. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
48--51
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Norma PN-EN-ISO 22000: 2006.
  • 2. Babiński J., Zarządzanie jakością totalną (TQM), Bellona, Warszawa 1993.
  • 3. Bank J., Zarządzanie przez jakość, Gebethner i S-ka, Warszawa 1996.
  • 4. Berdowski J., Turlejska H., HACCP- System zapewnienia bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności.
  • 5. Berdowski )., Tkaczyk J., Wspólny program normalizacji żywności FAO/WHO, [w:] Komisja Kodeksu Żywnościowego. Czwarta sesja Komitetu ds. Kontroli Żywności Importowanej i Eksportowanej oraz Systemów Certyfikowania, Sydney, 19- 23.02.1996, „ABC Jakości" nr 4, s. 18-19.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000157402148

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.