PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Warianty tytułu
Information Systems that Monitor Safety of Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Omówiono zagadnienie związane z działaniem systemów informatycznych związanych z bezpieczeństwem żywności. Jako przykładowe scharakteryzowano dwa systemy: system wczesnego ostrzegania RASFF (Rapid Alter System for Food and Feed - wykorzystywany przez instytucje państwowe) oraz system śledzenia partii produkcyjnych (używane przez przedsiębiorstwa produkcyjno-handlowe).
EN
The aim of this paper is to present informatics systems which help keep the food safe. Two types of mutually exclusive systems were chosen. The first is RASFF which is used by the European Union countries. The second are systems which help industry fill tracing back and tracing forward rules. The paper expands knowledge about this kind of systems and improves choosing a food monitoring system for companies. (original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Grabowski M.L., Bezpieczeństwo żywności - system nadzoru Państwowej Inspekcji Sanitarnej po wejściu do Unii Europejskiej, Warszawa 8.07.2005 r., http://www.ietu.katowice.pl/wpr/Aktual-nosci/Czestochowa/Referaty/Grabowski.pdf.
  • Mierzecka W., Gadomski M., "RASFF UE", hasło zamieszczone w Centralnej Bibliotece Rolniczej w 2003 r., http://www.cbr.edu.pl/rasff.htm.
  • Trybusz A., Główny Inspektor Sanitarny i Administrator Systemu RASFF w wywiadzie z T. Wojciechowskim z dnia 9.05.2004 r., http://www.zywnosc.com.pl/?action=news&id=195.
  • Ustawa o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw z dnia 30 października 2003 r., DzU z 2003 r. nr 208, poz. 2020, http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/1751_u.htm.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000158135062

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.