PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | z. 1 | 367--372
Tytuł artykułu

Teoretyczne i metodologiczne aspekty pomiaru zdolności konkurencyjnej w agrobiznesie

Warianty tytułu
Theoretical and Methodological Aspects of Competitiveness in Agribusiness Assessment
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorka przeanalizowała metody, kryteria doboru i mierniki wykorzystywane w ocenie zdolności konkurencyjnej. Następnie rozważyła metody pomiaru zdolności konkurencyjnej w agrobiznesie i na poziomie przedsiębiorstwa. Na zakończenie Autorka przedstawiła swoje podejście do badania zdolności konkurencyjnej.
EN
In present work analysed flows in individual methods of assessment of growth competitiveness in agriculture sector, influencing the objectivity of the evaluation of the competitive ability. The Author proposed methodological attempt at studying the competitive ability of agriculture enterprises and sector. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
367--372
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Adamowicz M. 1999: Konkurencja i konkurencyjność w agrobiznesie. Aspekty teoretyczne i praktyczne. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 2/3, s. 17.
  • Anusz J. 2000: Teorie handlu i biznes międzynarodowy. [W:] Biznes międzynarodowy-obszary decyzji strategicznych, Nowakowski M.K. (red.). Wyd. Key Text, Warszawa.
  • Ballassa B. 1977: Revealed Comparative Advantage Revised. An Analysis of Relative Export Shares of the Industrial Countries 1953- 1971. Manchester School 45.
  • Bossak J. 2006: Teoria i metodologia. Krytyczna ocena stosowanych metod analizy. [W:] Polska raport o konkurencyjności 2006. Weresa M. (red. naukowa). Wyd. SGH. Warszawa.
  • Frohherg K. 2000: Konkurencyjność polskiego rolnictwa. [W:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych, Majewski E., Dalron G. (red.). Wyd. Wieś Jutra, Warszawa.
  • Główczyk J. 2000: Uniwersalny słownik ekonomiczny. Wyd. Fundacja "Innowacja", Warszawa.
  • Gornowicz M. 2003: Polskie mleczarstwo w aspekcie konkurencyjności na jednolitym rynku Unii Europejskiej. Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn.
  • Gorynia M. 2001 : Międzynarodowa konkurencyjność polskich przedsiębiorstw - wyniki badań empirycznych. 7 Kongres Ekonomistów Polskich. T. 4. Przedsiębiorczość i konkurencyjność. Kotowicz-Jawor J. (red.). Wyd. PTE, Warszawa.
  • Misial 2006: Teoria i metodologia. Krytyczna ocena stosowanych metod. [W:] Polska raport o konkurencyjność (red. nauk. Weresa) Wyd. SGH, Warszawa.
  • Porter M.E. 1990: Competitive Advantage of Nations. Free Press, New York.
  • Safin M. 1998: Modernizacja i zapewnienie międzynarodowej konkurencyjności polskiego sektora mlecznego. Raport przygotowany przez SAC Internacional.
  • Shevelova S. 2004: Zdolność konkurencyjna sektora mleczarskiego Ukrainy z uwzględnieniem doświadczeń Polski. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Skawińska E. (red.) 2002: Reakcje na zmiany a konkurencyjność przedsiębiorstw. [W:] Konkurencyjność przedsiębiorstw - nowe podejście. PWN, Warszawa.
  • Stankiewicz M. J. 2002: Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Budowanie konkurencyjność i przedsiębiorstwa w warunkach globalizacji. Wyd. TNOiK "Dom Organizatora", Toruń.
  • Urban R. 2003: Analiza przewag komparatywnych na poziomie przemysłu rolno- żywność i owego. Wyd. IERiGŻ, Warszawa.
  • Weresa M. (red.) 2006: Synteza raportu. [W:] Polska raport o konkurencyjności. Wyd. SGH, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000160675663

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.