Warianty tytułu
Process packs - an alternative for flow diagrams in food safety management
Języki publikacji
Abstrakty
W niniejszym artykule przedstawiono nowy sposób prezentacji schematów produkcji i obrotu żywnością podczas wdrażania zasad HACCP. Jest on jedynm z przykładów możliwości uproszczenia realizacji zasad HACCP opisanych przez CAC FAO/WHO. Zaprezentowano uproszczony schemat produkcji potraw z zaznaczonymi blokami procesowymi.
Lack of unequivocal guidelines to HACCP rules during their interpretation and implementation in food manufacturing and retailing causes a significant complication of some HACCP steps. One of the steps is preparation of flow diagrams consisting of all food manufacturing and retailing processes. This paper presents a new proposal how to put into practice some simple process packs instead of extensive classical flow diagrams. Each of the process packs replaces a few technological steps leading to a simple process-pack diagram. Thanks to this transformation it is possible to get a significant simplification within the HACCP system documentation. The new simplified form of diagram is in accordance with a process approach required by ISO 9001 standard as well as by ISO 22000. (original abstract)
Twórcy
autor
Bibliografia
- 1. CAC 2003, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) System and Guidelines for its Application. Annex to CAC/RCP 1-1969 (Rev. 4 - 2003) - Recommended International Code of Practice. General Principles on Food Hygiene.
- 2. Dzwolak W. 2008, Produkcja bezpiecznej żywności wg ISO 22000. Produkcja, obrót żywnością i gastronomia. BD Long, Olsztyn.
- 3. FSA 2009, Safer food, better business for caterers. Safer food, better business for retailers. Food Standards Agency, http://www.food.gov.uk (dostęp 15 czerwca 2009r.).
- 4. PKN-ISO/TS 22004: 2005. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wytyczne stosowania ISO 22000:2005.
- 5. PN-EN ISO 22000: 2006, Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
- 6. Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dz.Urz. UE L 139 z 30.04.2004r., s. l.
- 7. Taylor E. 2008, A new method of HACCP for catering and food service industry. Food Control, 19: 126-134.
- 8. Ustawa z dnia 26 sierpnia 2006r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz.U.2006, Nr 171, póz. 1225.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000162383149