PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | nr 3 | 72--80
Tytuł artykułu

Antiradical activity of home made fruit wines

Warianty tytułu
Aktywność przeciwrodnikowa win owocowych domowej produkcji
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In this work we describe results of our experimental study on antiradical activity of several home made fruit wines. Antiradical properties were determined spectrophotometrically by means of the kinetic measurements of DPPH radical quenching process in the presence of the various amount of the following home made wines: apples, cherries, dark grapes, mixture of white and red currants (1:1, v/v) and wild roses. We have found that the antiradical activity of the tested home made fruit wines decreases in the following order: wild roses > currants (white and red 1:1) > dark grapes > cherries > apples.(original abstract)
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki naszych prac doświadczalnych dotyczących aktywności przeciwrodnikowych kilku win owocowych domowej produkcji. Aktywność prze-ciwrodnikową określono stosując spektrofotometryczną metodą pomiaru kinetyki wygaszania rodnika DPPH w obecności różnych objętości próbek następujących win owocowych przygotowanych z: ciemnych winogron, dzikiej róży, jabłek, mieszanina (1:1, v/v) białej i czerwonej porzeczki oraz wiśni. Stwierdzono, że aktywność przeciwrodnikowa badanych win owocowych domowej produkcji maleje w następującej kolejności: dzika róża > porzeczki > ciemne winogrona > wiśnie > jabłka. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
72--80
Opis fizyczny
Bibliografia
  • [1] Szymusiak H. (2002) Badania efektywności wybranych przeciwutleniaczy występujących w produktach spożywczych Praca habilitacyjna. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  • [2] Marais D., Blackhurst D.: Wine, acting as an antioxidant, may have health benefits. Internet source: http://www.wynboer.co.za.recentarticles/0601 health.php3
  • [3] Sack M., Meiring J., Winetech suport biomedical research to study the beneficial effects of moderate alcohol consumption on the heart. Internet source: http://www. wynboer.co.za. recentar-ticles/0101 capeheart.php3
  • [4] Aruoma O.I. (2001) In vitro and in vivo methods for the assessment of antioxidant activity. In : Biologically-active phytochemicals in food. Analysis, metabilism, bioavailability and function. W. Pfanhauser, G.R. Fenwick, S. Khokhar (eds). Royal Society of Chemistry, Cambridge, pp. 285-295.
  • [5] Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C. (1999) Free Rad. Biol. Med., 26, 1231-1237.
  • [6] Witting P.K., Westerlund C., Stocker R. (1996) J. Lipid Res., 37, 853.
  • [7] Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset С. (1995) Lebensm-Wiss. U-Technol., 28, 25.
  • [8] Winston G.W., Regoli F., Dugas J., Blanchard K.A. (1998) Free Rad. Biol. Med., 24, 480.
  • [9] Benzie I.F.F., Strain J.J. ( 1996) Anal. Biochem., 239, 70-76. [10] Fogliano V., Verde V., Randazzo G., Ritieni A. (1999) J. Agric. Food Chem., 47, 1035-1040.
  • [11] Popov I., Lewin G. (1999) Methods Enzymol., 300, 437-456.
  • [12] Esterbauer H., Striegl G., Puhl H., Rotheneder M. (1989) Free Rad. Res. Commun., 6, 67-75.
  • [13] Aruoma O.I. (1994) Methods Enzymol., 233, 57.
  • [14] Kwapisz E. Wyrób wina i piwa domowego moim hobby. Wydawnictwo BIOWIN, Łódź.
  • [15] De Levie R. (2008) Advanced Excel for Scientific Data Analysis. Oxford University Press.
  • [16] Kończal M., Zieliński R. (2008) Study on antioxidant activity of phenolic acids present in coffee. Towaroznawcze Problemy Jakości, 2 (15), 72-79.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000162398380

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.