PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | nr 4 | 28--45
Tytuł artykułu

Analiza spożycia żywności w Polsce w aspekcie zaleceń żywieniowych

Autorzy
Warianty tytułu
Analysis of food consumption in Poland in the light of dietary recommendations
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest ocena poziomu wyżywienia w Polsce w stosunku do aktualnych zaleceń żywieniowych. Uwagę skierowano na zróżnicowanie spożycia podstawowych produktów żywnościowych w gospodarstwach domowych według grup społeczno-ekonomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów żywnościowych mających istotny wpływ na zdrowie polskiego społeczeństwa, tj. mleka, ryb, owoców, warzyw oraz ich przetworów. Ponadto scharakteryzowano poziom spożycia tych produktów w gospodarstwach domowych osób najuboższych i najzamożniejszych. Obecny model konsumpcji żywności w Polsce znacznie odbiega od zasad racjonalnego żywienia. Polacy spożywają zbyt dużo tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, tłustego mięsa, wyrobów cukierniczych i cukru, a za mało - mleka, ryb, warzyw, owoców oraz ich przetworów. Nieprawidłowy sposób odżywiania się zwiększa ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekle niezakaźnych, potocznie zwanych chorobami cywilizacyjnymi. W ramach poprawy stanu zdrowia polskiego społeczeństwa prowadzone są w Polsce liczne kampanie reklamowe, propagujące większe spożycie mleka, ryb, warzyw i owoców. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this article is to assess the nutrition level in Poland in the light of the current dietary recommendations. The focus is on the diversification of consumption of the basic food products in households by socio-economic groups and with particular account of food product of vital importance for the health of the Polish society, that is milk, fish, fruit, vegetables and their products. Also the level of consumption of these products in households maintained by the poorest and the wealthiest people has been described. The present model of food consumption in Poland strongly deviates from the rules of balanced nutrition. The Poles eat too much animal fat, fatty meat, confectionary products and sugar and too little milk, fish, vegetables, fruit and their products. The improper diet increased the risk of many chronic non-infectious illnesses, colloquially known as diseases of modern civilization. With a view to improving the health condition of the Polish society numerous advertising campaigns are organized in Poland. They encourage people to eat more milk, fish, vegetables and fruit. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
28--45
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Budżety gospodarstw domowych w 2006 r. GUS, Warszawa 2007.
  • 2. Ceny w gospodarce narodowej w 2006 r. GUS, Warszawa 2007.
  • 3. Constitution of the World Health Organization. Basic Documents, Forty-fifth edition, Supplement. October 2006.
  • 4. Gawęcki J.: Postęp w produkcji żywności a zalecenia żywieniowe. Przemysł Spożywczy nr 1/2007.
  • 5. Gawęcki J.: Racjonalne żywienie jako sztuka kompromisu. Żywienie Człowieka i Metabolizm, Suplement. IŻŻ, Warszawa 2002.
  • 6. Gertig H., Gawęcki J.: Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny. PWN, Warszawa 2007.
  • 7. Kozłowska-Wojciechowska M.: Mleko i jego przetwory - niezbędne produkty w zachowaniu zdrowia. Rada Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, Warszawa 2007.
  • 8. Lalonde M.: A new perspective on the health of Canadians - a working document. Minister of National Health and Welfare, Ottawa 1974.
  • 9. Mały Rocznik Statystyczny 2007. GUS, Warszawa 2007.
  • 10. Stan zdrowia ludności Polski w 2004 r. GUS, Warszawa 2006.
  • 11. Warunki życia ludności Polski w latach 2004-2005. GUS, Warszawa 2007.
  • 12. Ziemlański S.: Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce. IZZ, Warszawa 1998.
  • 13. Zatoński W., Janik K.: Dbaj o zdrowie. Jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce. Fundacji "Promocja zdrowia", Warszawa 2003.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000162893862

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.