PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | nr 2 | 49--67
Tytuł artykułu

Kształtowanie się preferencji konsumpcyjnych artykułów żywnościowych w relacji miasto - wieś

Warianty tytułu
The shape of consumption preferences for food products; the urban-rural households relationship
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest analiza kształtowania się preferencji konsumpcji żywności w Polsce w relacji miasto- wieś na podstawie badania indywidualnych budżetów gospodarstw domowych. Analiza została oparta na ekonometrycznych modelach wydatków oraz spożycia przy zastosowaniu potęgowo-wykładniczej funkcji popytu. Badania pokazały, że istnieje wyraźne zróżnicowanie preferencji konsumpcji artykułów żywnościowych w relacji miasto- wieś i w zależności od wielkości miejscowości. Im mniejsza jest miejscowość, tym relatywnie większa skłonność do wydatków na mąkę, mięso, mleko, jaja, olej i tłuszcze oraz cukier, a mniejsza na jogurty, soki owocowe, warzywa i sery. Prawidłowość ta ujawnia się również w przypadku spożycia wyróżnionych artykułów. Wynika to zarówno z faktu trudnej sytuacji dochodowej mieszkańców wsi i małych miast, jak i złych nawyków żywieniowych.
EN
The attempt to analyze the shape of preferences in consumption of some selected foodstuffs in both urban and rural households has been made in the article. The analysis was based on the GUS micro-economic data concerning individual Polish household budgets. The econometric model of expenditures and consumption with the demand function was used as a tool in this study. It resulted from the research that consumption preferences for foodstuffs are differentiated between urban and rural households and also according to the magnitude of a locality in which a household is located. The smaller the locality the higher expenditures on flour, meat, milk, eggs, oil, fats and sugar, but the smaller those on yogurt, fruit juices, vegetables and cheese. This is an effect of both income situation and nutrition habits of the population. The same rule has been revealed as far as the consumption levels of these products were concerned. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
49--67
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Deaton A., Case A.: Analysis of household expenditures. Living standards measurement study. Working Paper No. 28. The World Bank Washington 1988.
  • 2. Gulbicka B.: Wyżywienie polskiego społeczeństwa w ostatniej dekadzie XX wieku. Studia i Monografie nr 96 IERiGŻ Warszawa 2000.
  • 3. Kramer J.: Konsumpcja w gospodarce rynkowej. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne Warszawa 1997.
  • 4. Metodyka badań budżetów gospodarstw domowych: Zeszyty metodyczne i klasyfikacje. GUS 1999.
  • 5. Michalski E.: Badania rynku w przedsiębiorstwach przemysłowych i handlowych.Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 1971.
  • 6. Podolec B.: Analiza kształtowania się dochodów i wydatków ludności w okresie transformacji gospodarczej w Polsce. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa-Kraków 2000.
  • 7. Sojkin B.: Determinanty konsumpcji żywności. Analiza hierarchiczna. Zeszyty Naukowe, Seria II. Akademia Ekonomiczna Poznań 1994.
  • 8. Welfe W.: Ekonometryczne modele rynku. Modele konsumpcji. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne Warszawa 1978.
  • 9. Żelazna K., Kowalczuk I., Mikuta B.: Ekonomika konsumpcji. Elementy teorii.Wydawnictwo SGGW Warszawa 2002.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000162995283

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.