PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | nr 2/3 | 895--902
Tytuł artykułu

Karta wyników kapitału ludzkiego jako skuteczny miernik sukcesu

Warianty tytułu
Human Capital Scorecard as a the Effective Measure of Success
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Zaprojektowanie drogi rozwoju kapitału ludzkiego jest skomplikowanym procesem. Niemniej każda organizacja aby osiągnąć sukces potrzebuje nie tylko stworzyć taki program personalny aby uzyskać możliwe optimum wykorzystania zasobów, lecz również móc badać i reorganizować działania. Opracowanie ukazuje ważność karty wyników kapitału ludzkiego dla sprawnego funkcjonowania elementów przedsiębiorstwa. Ukazana korelacja między finansowanymi i ludzkimi składnikami karty a sukcesami przedsiębiorstwa jest dowodem na współzależność jego sukcesu od kapitału ludzkiego. (oryginalne streszczenie)
EN
Designing the road of the HRD is a complicated process. However every organization in order to achieve success not only needs to create such a personal program to get the possible optimum of the resources, but also can research and reorganize operations. The paper is showing the importance of the HC scorecard for efficient functioning of elements of the organization. Portrayed correlation between financed and human ingredients of the card and successes of the enterprise is a proof for the interdependence of its success and HC. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
895--902
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • Armstrong M. (1994), Zarządzanie zasobami ludzkimi, Wydawnictwo Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków.
  • Domański Stanisław R. (1998), Kapitał ludzki stan i perspektywy , w. Kapitał ludzki, RSS- G, Warszawa.
  • Fischer I. (1906), The Nature of Capital and Income, MacMillian, Londyn.
  • Fitz- Enz J. (2001), Rentowność inwestycji w kapitał ludzki, Wydawnictwo ABC, Kraków.
  • Kaplan R., Norton D. (2007), Strategiczna Karta Wyników. Jak przełożyć strategię na działanie, PWN, Warszawa.
  • Król H., A. Ludwiczyński (2007), Zarządzanie Zasobami Ludzkimi. Tworzenie kapitału ludzkiego organizacji, PWN, Warszawa.
  • Marciniak S. ,M. Krwawicz (2000), Zrównoważona karta wyników jako narzędzie controllingu strategicznego, Controlling i Rachunkowość Zarządcza, Wydawnictwo INFOR, nr 7.
  • Michalski E. (2008), Zarządzanie. Podręcznik akademicki, Wydawnictwo Uczelniane Politechnika Koszalińska, Koszalin.
  • Obłój K. (2008), Tworzywo skutecznych strategii, PWE, Warszawa.
  • Pocztowski A. (2007), Zarządzanie zasobami ludzkimi, PWE, Warszawa
  • Dobija D. (red.) (2003), Pomiar i rozwój kapitału ludzkiego przedsiębiorstwa, Warszawa.
  • Przybyszewski R. (2007), Kapitał ludzki w procesie kształtowania gospodarki opartej na wiedzy, Difin, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000163657274

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.