Warianty tytułu
Tendencies in Global Food Prices Changes and their Implications for the Global Food Market
Języki publikacji
Abstrakty
Najwyższy od 30 lat wzrost światowych cen żywności w latach 2006-2008, a następnie gwałtowny ich spadek, spowodował konieczność weryfikacji czynników regulujących kształtowanie się cen rolnych i żywnościowych. Na tym tle powstają liczne pytania m.in., czy kryzys ten był zjawiskiem przejściowym i jednorazowym? Czym współczesne mechanizmy regulujące rynki rolne różnią się od dotychczasowych? Jakie środki zaradcze może podjąć społeczność międzynarodowa dla zapobiegania tragicznym konsekwencjom podobnych kryzysów w przyszłości? W dyskusjach nad tymi zagadnieniami można wyróżnić kilka dominujących obszarów tematycznych, m.in.: środki polityk narodowych zastosowane w reakcji na kryzys, konkurencję energetycznych surowców rolnych o ziemię i ich wpływ na ceny rolne, wyniki rokowań rolnych WTO oraz próby minimalizowania zakłóceń w światowym handlu rolnym, jakie powoduje polityka wpierania krajowego rolnictwa. W artykule autorzy omawiają powyższe zagadnienia uwzględniając punkty widzenia różnych grup krajów, reprezentowanych na forum ONZ-FAO. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000163900590