PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | nr 46 Gospodarka lokalna i regionalna w teorii i praktyce | 408--416
Tytuł artykułu

Bezpieczeństwo i porządek publiczny w strukturze zadań jednostek samorządu terytorialnego w Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
Public Safety and Order in the Tasks Structure of Local Authority Units in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie zakresu zadań dotyczących bezpieczeństwa publicznego realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego, tj. gminy, powiaty i województwa samorządowe w Polsce w świetle aktualnych regulacji prawnych i rozwiązań instytucjonalnych. (fragment tekstu)
EN
The paper presents the scope of tasks referring to public safety and order implemented by Polish communes, districts, and self-government regions in relation to legislation in force at present and the commonly applied institutional solutions. The hierarchical structure of strategic management, with reference to ensuring public order and safety for our citizens was described, starting from the central strategy and moving down to local ones. The role of local authority units was also characterized as far as implementation of tasks referring to ensuring safety within local communities is concerned. (original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • http://www.mswia.gov.pl.
  • Ustawa z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (DzU 2001 nr 142, poz. 1591, z późn. zm).
  • Ustawa z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (DzU 2002 nr 7, poz. 58, z późn. zm.).
  • Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych (DzU 1997 nr 123, poz. 779 z późn. zm.).
  • Ustawa z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (DzU 2001 nr 142, poz. 1592, z późn. zm.).
  • Ustawa z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie województwa (DzU 2001 nr 142, poz. 1590, z późn. zm.).
  • Zadania jednostek samorządu terytorialnego w zakresie ochrony porządku i bezpieczeństwa publicznego (stan prawny na dzień 30 kwietnia 2004 r.) Informacja dla jednostek samorządu terytorialnego, Materiał przygotowany przez: Departament Porządku Publicznego MSWiA, Departament Administracji Publicznej MSWiA, Komendę Główną Policji, Warszawa 2004.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000164805576

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.