PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 4 | nr 77 Integracja europejska | 187--202
Tytuł artykułu

Mleczarstwo polskie w warunkach Unii Europejskiej

Warianty tytułu
Polish Diary in the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Mleczarstwo to logistyczny łańcuch dostaw produktów wytwarzanych z mleka. Składa się z przedsiębiorstw wytwarzających i dostarczających środki produkcji, gospodarstw rolnych (przedsiębiorstw) produkujących mleko, zakładów mleczarskich (mleczarni) dokonujących skupu, przechowywania i przetwórstwa mleka, hurtowni i kanałów dystrybucji produktów mleczarskich oraz sklepów sprzedających produkty mleczarskie. Produkcja i przetwórstwo mleka w Polsce przechodzi głębokie przeobrażenia. Zmniejsza się liczba producentów mleka oraz ich dostawców do skupu, wzrasta zaś skala produkcji mleka w gospodarstwach towarowych. Poprawia się jakość produkowanego i sprzedawanego mleka. Zakłady przetwórcze przechodzą proces modernizacji i restrukturyzacji. Zmniejsza się liczba zakładów oraz pracujących tam ludzi. Procesy koncentracyjne w przerobie mleka i produkcji wyrobów mleczarskich przyczyniają się do poprawienia poziomu wykorzystywania mocy przetwórczej oraz wzrostu rentowności zakładów. Zmienia się struktura asortymentowa produktów mleczarskich pod wpływem zmian struktury konsumpcji produktów mleczarskich w kraju i za granicą. (abstrakt oryginalny)
EN
Dairying is a logistic chain of supply of products made of milk. It consists of businesses producing and supplying means of production, farms producing milk, dairies purchasing milk, storing and processing milk, wholesalers and distribution channels of milk products as well as shops selling milk products. Production and purchase of milk in Poland is in deep restructuring phase. The number of milk producers is falling but scale of milk production in large farms is increasing. The quality of produced milk is improving. Dairies are modernized and restructured. The number of businesses and their staff is falling. The production concentration processes in milk processing and production increase utilization ratio and profitability of dairies. The product structure of milk products is changing systematically; it happens so due to structural changes in milk products consumption both domestically as well as abroad. (original abstract)
Rocznik
Tom
4
Strony
187--202
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Bibliografia
  • Hodowla owiec i kóz w Polsce w 2006 r., Polski Związek Owczarski, Warszawa 2007.
  • Bagnicka E., Łukaszewicz M., Możliwości doskonalenia populacji kóz mlecznych, „Postępy Nauk Rolniczych" 2008, nr 3.
  • Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2007 r., GUS, Warszawa 2008.
  • Hodowla zwierząt gospodarskich w Polsce, „Biuletyn Informacyjny", MRiRW, ARiMR, 2008, nr 10, s. 5.
  • Kapusta F., Uwarunkowania rozwoju mleczarstwa w Polsce, [w:] Szanse i zagrożenia rozwoju polskich obszarów wiejskich w rozszerzonej Europie, AR, Szczecin 2004.
  • Kapusta F., Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mleka w Polsce, [w:] „Technologia 11", Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej nr 1018, AE, Wrocław 2004.
  • Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2006, GUS, Warszawa 2006.
  • Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2008, GUS, Warszawa 2008.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2006, GUS, Warszawa 2006.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2007, GUS, Warszawa 2007.
  • Rocznik statystyczny rolnictwa i obszarów wiejskich 2008, GUS, Warszawa 2008.
  • Rynek Mleka 2004, nr 27, IERiGŻ, ARR, MRiGŻ, Warszawa 2004.
  • Rynek Mleka 2007, nr 33, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa 2007.
  • Rynek Mleka 2008, nr 35, IERiGŻ, ARR, MRiGŻ, Warszawa 2008.
  • Seremak-Bulge J., Polski rynek mleczarski na tle świata, cz. 3, „Przegląd Mleczarski" 2008, nr 11.
  • Zwierzęta gospodarskie 2002, GUS, PSR, Warszawa 2003.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000167056609

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.