PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 11 | z. 5 | 95--99
Tytuł artykułu

Ryzyko inwestycji w akcje przedsiębiorstw

Warianty tytułu
Risk of Investments in Shares of Companies
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Rynek kapitałowy spełnia wiele funkcji. Jedną z nich jest możliwość uzyskania wysokiej stopy zwrotu z inwestycji w papiery wartościowe. Jednak takie inwestycje obarczone są wysokim ryzykiem. Kupujący akcje przedsiębiorstw powinien starać się to ryzyko oszacować oraz podejmować działania, które takie ryzyko ograniczają. (abstrakt oryginalny)
EN
The capital market plays many important roles in the economy. One of them is a possibility to obtain income by investors. The rate of return from investments in shares often is higher than the one possible to gain for example from bank deposits or bonds. However, investments are characterized by higher risk. One purchasing shares should try to estimate this risk. Apart from assessing the risk, an investor should also take up activities aiming at risk minimization like: good diagnosis of phases of stock exchange, correct determination of present and future situation of companies and recognition of one's personality features. (original abstract)
Rocznik
Tom
11
Numer
Strony
95--99
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Barro R. 1997: Makroekonomia. PWE, Warszawa.
  • Dąbrowski J.M. 1994: Ryzyko inwestycyjne. Życie Gospodarcze, nr 14.
  • Grzybowski W. 1994: Przedsiębiorczość i ryzyko w gospodarce rynkowej. UMCS, Lublin.
  • Jajuga K., Jajuga T. 2004: Inwestycje. WN PWN, Warszawa.
  • Knight F.H. 1933: Risk, Uncertainty and Profit. London.
  • Niederman D. 2008: Wizjonerzy, sceptycy, łowcy okazji.... GG Parkiet, Warszawa.
  • Raport o przekształceniach własnościowych w 2003 roku. 2004: Ministerstwo Skarbu Państwa, Warszawa.
  • Wierzbińska M. 1996: Ryzyko w gospodarce rynkowej. Lublin.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000167991185

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.