PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | z. 5 | 97--103
Tytuł artykułu

Fruit Innovations Characteristics as a Crucial Factor Influencing Acceptance of Innovative Fruit Products by Consumers : European Focus Group Interviews' Results

Warianty tytułu
Cechy innowacji, jako istotny czynnik warunkujący przyjmowanie innowacji : wyniki badań fokusowych na europejskich rynkach owoców i produktów owocowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W artykule zaprezentowano wyniki badań jakościowych przeprowadzonych jesienią 2007 roku w czterech europejskich krajach: Polsce, Holandii, Grecji i Hiszpanii. Celem badania było ustalenie grupy istotnych cech dla innowacyjnych produktów z rynku owoców, które znacząco wpływają na postrzeganie tych produktów przez konsumentów. Konkurencyjność przedsiębiorstw w dużej mierze zależy od tworzenia produktów o cechach preferowanych przez konsumentów. Podczas 16 sesji zogniskowanych wywiadów grupowych zidentyfikowano wiele cech innowacji na rynku owoców i produktów owocowych istotnych dla akceptacji tych produktów przez konsumentów. (abstrakt oryginalny)
EN
In the article results of focus group interview conducted in four European countries were presented. The aim of the study was to identify characteristics of fruit and fruit products innovations which influence innovation acceptance of novel fruit products. A number of influential characteristics was presented. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
97--103
Opis fizyczny
Twórcy
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • Blythe J. 1999: Innovativeness and newness in high-tech consumer durables. Journal of Product and Brand Management, Vol. 8 No 5, pp. 415-29.
  • Foxall, G.R., Bhate, S. 1993a: Cognitive styles and personal involvement of market initiators for "healthy" food brands: Implications for adoption theory. Journal of Economic Psvchology, Vol. 14, pp. 33-56.
  • Foxall. G.R., Bhate, S. 1993b: Cognitive style and use innovativeness for applications software in home computing: implications for new product strategy. Technovation, Vol. 13 No. 5, pp. 311-23.
  • Goldenberg J., Lehmann D.R., Mazursky D. 2001. The idea itself and the circumstances of its emergence as predictors of new product success. Management Science, Vol. 47 l, pp. 69-84.
  • Goldsmith R.E., Flynn, L.R. 1992: Identifying innovators in consumer product markets. European Journal of Marketing, Vol. 26 No 12, pp. 42-55.
  • Martinez M.G., Briz J. 2000: Innovations in the Spanish food and drink industry. International Food and Agribusiness Management Review 3, pp. 155-176.
  • Prosińska M. 2006: Innowacje w sektorze spożywczym. Roczniki Naukowe SERiA, Tom VIII, Zeszyt 2, Warszawa-Poznań, 177-181
  • Prosińska M., Bartels J. 2007: Theoretical framework on consumer innovativeness for fruit. Deliverable D 1.3.1 of ISAFRUIT project.
  • Rogers E.M. 1983/2003: Diffusion of Innovations. The Free Press, New York, NY.
  • Steenkamp J.B.E.M., Gielens K. 2003: Consumer and Market Drivers of the Trial Probability of New Consumer Packaged Goods. Journal of Consumer Research, Vol. 30, pp. 368-84.
  • van Trijp J.C.M., Steenkamp J.E.B.M. 2005: Consumer - oriented new product development: principles and practice. [In:] Innovation in agri-food systems (M. Meulenberg, Jongen ed.). Wageningen Academic Press.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000168223775

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.