PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | nr 2 | 78--83
Tytuł artykułu

Samokształcenie jako instrument rozwoju kadry kierowniczej współczesnych organizacji

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Niniejszy artykuł stanowi próbę przedstawienia samokształcenia jako immanentnego elementu rozwoju kadry kierowniczej współczesnych organizacji, gdzie tempo zmian „zmusza" do ustawicznej pracy nad sobą, by zaadoptować się do nowych warunków. Szczególną uwagę zwrócono na konieczność zarządzania tym procesem, przywołując czterostopniowy model M. Pedlera, który może stanowić pewnego rodzaju przewodnik dla osób chcących aktywnie kierować własnym rozwojem. (fragment tekstu)
Rocznik
Numer
Strony
78--83
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • 1. Armstrong M., (2002), Zarządzanie zasobami ludzkimi, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • 2. Bańka A., (1995), Zawodoznawstwo, doradztwo zawodowe, pośrednictwo pracy, Wydawnictwo PRINT-B, Poznań.
  • 3. Bielski M., (2002), Podstawy teorii organizacji i zarządzania, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.
  • 4. Jankowski D., (2002), Edukacja wobec zmiany, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń.
  • 5. Senge P., (2002), Piąta dyscyplina. Materiały dla praktyka, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  • 6. Toffler A., (1974), Szok przyszłości, PTW, Warszawa.
  • 7. Wachowiak J., (2002), Wiedza i kreatywność w organizacji uczącej się, [w:] Strykowska M. (red.), Współczesne organizacje - wyzwania i zagrożenia. Perspektywa psychologiczna, Wydawnictwo Fundacji Humaniora, Poznań.
  • 8. West M.A., (2000), Rozwijanie kreatywności wewnątrz organizacji, PWN, Warszawa.
  • 9. Zalewski J., (1999), Istota i znaczenie samokształcenia w doskonaleniu kadr PSP, [w:] Samokształcenie - świadomą formą doskonalenia zawodowego i metodycznego strażaków PSP, Warszawa.
  • 10. Znaniecki F., (1970), Socjologia wychowania, t. 2, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000168587488

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.