PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | nr 2 | 42--49
Tytuł artykułu

Zmiany organizacji pracy wynikające z wdrożenia systemu HACCP

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wprowadzenie obowiązku stosowania systemu HACPP w produkcji żywności zapewnia przestrzeganie odpowiednich procedur postępowania dotyczących higieny, a także przy zakupie i dystrybucji produktów żywnościowych. Podstawowym celem wprowadzenia tego systemu jest zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumenta poprzez zidentyfikowanie i ocenę zagrożeń fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych. W ten sposób przedsiębiorstwo buduje zaufanie klientów. Prawidłowo funkcjonujący system HACCP umożliwia poprawę wyników jakościowych, koordynację i produktywność w firmie. (abstrakt oryginalny)
EN
Obligatory introduction of HACPP (Hazard Analysis and Critical Control Points) system into food production ensures obeying hygiene procedures during the food production process as well as at the purchase and the food products distribution. The main goal for introducing this system is a guarantee of the customers' health safety through identifying and the assessment of physical, chemical and micro chemical danger. It enables the company to build the consumers' trust. Correctly applied and functioning HACCP system builds up the quality results, co-ordination and efficiency within the company. (original abstrakt)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
42--49
Opis fizyczny
Bibliografia
  • 1. Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia Dz. U. z dnia 22 czerwca 2001 r. Nr 63 poz. 634 z uwzględnieniem zmian wprowadzonych ustawami z 2001 r. Nr 128 póz. 1408, z 2002 r. Nrl35, poz.1145, Nr 166 poz. 1362 z 2003 r. Nr 52, póz. 450; obowiązuje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. O bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.)
  • 2. Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002; Dz. Urz. UE Rozporządzenie nr 178/2002
  • 3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu.środki spożywcze Dz. U. Nr 104, póz. 1096
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000169144967

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.