PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 2 | nr 749 | 17--26
Tytuł artykułu

Wykorzystanie zwierzęcych produktów odpadowych w żywieniu ryb słodkowodnych na przykładzie pstrąga tęczowego

Warianty tytułu
Utilization of Animal by-Products in Fresh Water Fish Feeding on Rainbow Trout Example
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest zapoznanie czytelnika z wynikami projektu badawczego zrealizowanego podczas ośmiomiesięcznego pobytu (z ramienia Fundacji Kościuszkowskiej) w Animal Science Department of the Ohio State University w Columbus (USA). Przy współudziale prof. H.W. Ockermana oraz dr. K. Dąbrowskiego określono wpływ pięciu diet o różnym poziomie dodatku zwierzęcych ubocznych artykułów poubojowych jako zamiennika diety kontrolnej na wydajność poubojową, skład chemiczny i właściwości funkcjonalne i sensoryczne filetów pstrąga, przechowywanych na lodzie przez tydzień. Ponadto porównano także wydajność poubojową ryb po 4 i 8 miesiącach hodowli. Wyniki tych badań były prezentowane na Forum Naukowym ICSABER oraz dwu konferencjach międzynarodowych, a poniższe opracowanie jest próbą syntetycznego ich ujęcia. (fragment tekstu)
EN
The aim of this paper was to acquaint the readers with the results of experiments made during 8-months stay on The Kościuszko Foundation behalf in Animal Science Department of The Ohio State University, Columbus, USA. Cooperating with Prof. H.W. Ockerman and Dr. K. Dąbrowski, influence of five diets formulated with different proportions of animal by-products supplement on dressing percentage, yield, chemical composition, functional properties and sensory characteristics of rainbow trout fillets stored up to 7 days on ice was determined. Moreover, fish dressing percentage and fillets yields after four and eight months of breeding were compared. The results were presented on Research Forum ICSABER, 41" and 42nd International Congress of Meat Science and Technology and this paper is an attempt of synthetic altogether expression. (original abstract)
Rocznik
Tom
2
Numer
Strony
17--26
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
  • The Ohio State University, USA
  • The Ohio State University, USA
Bibliografia
  • Machin D.H., Hector D.A., Swann G., Parr W.H.: Trop. Sci. 25: 41-49 (1985).
  • Tibbetts G.W., Seerley R.W., Mc Campbell H.C., Vezey S.A.: J. Anim. Sci. 52:93-100 (1981).
  • Tibbetts G.W., Seerley R.W., McCampbell H.C.: J. Anim. Sci. 64: 182-190 (1987).
  • Van Lunen T.A., Wilson R.R., Poste L.M., Butler G.: Can. J. Anim. Sci. 70:1041-1051 (1990).
  • Liu D.H., Ockerman H.W.: Effects of different poultry viscera by-products (rendering, acidulation and fermentation) on carcass characteristics of broiler and subjective and objective evaluation of broiler breast muscles. Proc. 41st Int. Congress of Meat Sci. and Technol., San Antonio, August 20-25 (1995).
  • Fahmy M.H., Boucher J.M., Poste L.M., Grégoire R., Butler G., Comeau J.E.: J. Anim. Sci. 70: 1365-1374 (1992).
  • Shqueir A.A., Church D.C., Kellems R.O.: Can. J. Anim. Sci. 64: 889-898 (1984).
  • Conrad K.M., Mast M.G., MacNeil J.H., Clouser C.S.: Int. J. Food Sci. and Technol. 29: 9-18 (1994).
  • Bakir H.M., Melton S.L., Wilson J.L.: J. Food Sci. 58: 90-95 (1993).
  • Smith R.R., Kincaid H.L., Regenstein J.M., Rumsey G. L.: Aquaculture 70: 309-321 (1988).
  • Dąbrowski K., Poczyczyński P., Kock G., Berger B.: Aquaculture 77: 29-49 (1989).
  • Ockerman H.W.: Quality of Post Mortem Muscle Tissue. The Ohio State University, Columbus, OH (1985).
  • Wierbicki E., Deatherage F.E.: J. Agric. Foods Chem. 6: 378 (1958).
  • Connell J.J., Howgate P.F. (1971): Consumer evaluation of fresh and frozen fish. In Fish Inspection and Quality Control. (Ed.) R. Kreuzer, p. 155. Fishing News Books Ltd., London.
  • Chow Hsueh-Ming., Ockerman H.W., Cahill V.R., Parrett N.A.: J. Food Sci. 51: 288-291 (1986).
  • SAS Institute, Inc. SAS User's Guide: Statistics. SAS Institute, Cary, NC. (1982).
  • Lesiów T., Ockerman H.W., Dąbrowski K.: Chemical composition and sensory evaluation of rainbow trout fillets as affected by feeding fish different dietary formulations. The 21st Annual ICSABER Society Graduate Research Forum, Columbus, May 16, Abstract 1 (1995).
  • Kinsella J.E., Shipm J.L., Mai J., Weihrauch J.J.: Food Biochem. 1: 131-140 (1977).
  • Ockerman H.W., Lesiów T., Dąbrowski K.: The quality of rainbow trout fillets as affected by feeding fish different dietary formulations. Proc. 41st Int. Congress of Meat Sci. and Technol., San Antonio, August 20-25, A-19, 50 (1995).
  • Offer G., Trinick J.: Meat Sci. 8: 245-281 (1983).
  • Ando M., Toyohara H., Shimizu Y., Sakaguchi M.: Nippon Suisan Gakkaishi 57: 1165-1169 (1991a).
  • Ando M., Toyohara M., Shimizu Y., Sakaguchi M.: J. Sci Food Agric. 55:589-597 (1991b).
  • Ando M., Toyohara M., Sakaguchi M.: Nippon Suisan Gakkaishi 58: 567-570 (1992).
  • Chambers E., Robel A.: J. Food Sci. 58: 508-512, 561 (1993).
  • Tyszkiewicz I.: Gospodarka Mięsna, 12: 23-27 (1995).
  • Tyszkiewicz I.: Gospodarka Mięsna, 1: 45-46 (1996).
  • Lesiów T., Ockerman H.W., Dąbrowski K., Jen-hua Cheng.: The dressing percentage of four and eight months rainbow trout as affected by different feed formulations. Proc. 42nd Congress of Meat Sci. and Technol., Lillehammer, September 1-6, 0-11, 577 (1996).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000170696433

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.