PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | nr 727 Chemia - nieorganiczne związki fosforowe : referaty i komunikaty na XVI Konferencję Naukową, Wrocław, wrzesień 1996 | 173--180
Tytuł artykułu

Wpływ nawożenia azotem na pobranie fosforu przez rośliny uprawiane na różnych glebach

Warianty tytułu
The Effect of Nitrogen Fertilization on Phosphorus Uptake by Crops Grown on Different Soils
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W warunkach kompleksu pszennego dobrego (2), żytniego dobrego (5) i żytniego bardzo słabego (7) badano działanie nawożenia azotem (0-240 kg N/ha) na plonowanie roślin i zawartość w nich oraz w glebie fosforu. W doświadczeniu obejmującym 4-letnią rotację uprawiano: ziemniak, jęczmień jary, żyto jako poplon ozimy + mieszanka strączkowa (plon wtóry) i pszenżyto ozime. Zawartość fosforu w glebie była w większym stopniu uzależniona od jakości kompleksu glebowo-rolniczego niż od nawożenia azotem. Największą zasobnością w przyswajalny fosfor charakteryzowała się warstwa uprawna gleby kompleksu żytniego bardzo słabego - średnio 17,7 mg P2O5/100 g, a najmniej zasobna była gleba kompleksu pszennego dobrego - 7,5 mg P2O5/100 g gleby. Wraz ze zwiększeniem dawki azotu wystąpiła tendencja do spadku zawartości fosforu w glebie i do wzrostu jego pobrania przez większość uprawianych roślin. (abstrakt oryginalny)
EN
In the conditions of soil classified to different complexes of agricultural usability (according to Polish Soil Science Society) i.e.: No 2 (good wheat), No 5 (good rye) and No 7 (very poor rye) the effects of nitrogen application on crop yield and crop and soil phosphorus content were studied. Nitrogen was at rates ranged from 0 to 240 kg N per hectare. In experiment the following 4 years crop rotation was applied: potato, spring barley, rye (as winter intercrop) + legume mixture (secondary crop) and winter triticale. Phosphorus content in the soils was more influenced by soil complex then by nitrogen rate. The highest concentration of available phosphorus was found in the arable layer of soil classified to very poor rye complex - 17.7 mg P2O5 per 100 g and the lowest in the soil of good wheat complex - 7,5 mg P2O5 per 100 g. Increasing nitrogen rates tended to decrease of phosphorus content in soil and enhancement of uptake of this nutrient by majority of studied crops. (original abstract)
Twórcy
  • Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie
  • Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie
Bibliografia
  • Baluk A.: Prace z Nauk Rolniczych PTPN, 24, 34 (1978).
  • Czuba R., Andruszczak E.: Prace Nauk. AE Wroc., 267, 17 (1984).
  • Koc J.: Mat. Konf. 'Nauki rolnicze w warunkach integracji europejskiej'. T. I. Prod. Rośl., 153 (1995).
  • Łyduch L., Trzaskoś M.: Zesz. Nauk AR Kraków, Sesja Nauk., 263 (34), 293 (1991).
  • Pawlus M., Kitczak T., Jurzysta J.: Zesz. Nauk AR Kraków, Sesja Nauk., 263 (34), 189(1991).
  • Roztropowicz S.: Fragm. Agron., 1(21), 33 (1989).
  • Winnicka J., Glista J.: Zesz. Nauk AR Kraków, Sesja Nauk., 263 (34), 415 (1991).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171186568

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.