PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | z. 4 | 56--61
Tytuł artykułu

Konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z Unią Europejską

Warianty tytułu
Competitiveness of Polish Poultry Food and Egg Products in Trade with the EU Countries
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Oceniono czynniki warunkujące konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z UE. Posłużono się wskaźnikami ex post opartymi na udziałach w rynku i handlu, wskaźnikiem trade coverage oraz różnicami w poziomach cen pomiędzy Polską a krajami UE. Dokonano także oceny wskaźników jakościowych, umożliwiających osiągnięcie konkurencyjności. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of the paper is to identify the factors influencing the competitiveness of market poultry - food and eggs to other countries of the EU. Some market and trade shares indicators, trade coverage, prices level and qualitative indicators were used to make this analysis. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
56--61
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu
  • Akademia Ekonomiczna w Poznaniu
Bibliografia
  • Adamowicz M. 1999: Konkurencja i konkurencyjność w agrobiznesie. Aspekty teoretyczne i praktyczne. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 2-3.
  • Adamowicz M. 2005: Wobec globalizacji. Nowe Życie Gospodarcze. Dodatek specjalny.
  • Analiza polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi w latach 2002-2006. 2007: FAPA, Warszawa.
  • Arend A. 2006: Źródła przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstw sfery agrobiznesu. Agrobiznes, tom 1, nr 1118.
  • Bartosik K. 2002: Udział czynnika pracy w handlu zagranicznym Polski. Gospodarka Narodowa, nr 5/6.
  • Berdo J. 2006: Zrównoważony rozwój. W stronę życia w harmonii. Earth Conservation, Sopot.
  • Borchert E., Reinecke S. 2006: Eating, drinking, smoking - comparative price levels. [in:] 37 European countries for 2006. Eurostat.
  • Grzeszak A. 2006: Raport co napędza gospodarkę. Polityka, nr 15 (2600).
  • Guzek M. 1993: Analiza komparatywnych przewag Polski wobec UE w zakresie wybranych produktów rolnych i spożywczych.
  • [http://ec.europa.eu/agricultare/publi/agrep/index_en.htm].
  • [http://www.nbp.pl].
  • Jaworska M., Witczak A. 2004: Konkurencyjność polskiej wieprzowiny na rynku Unii Europejskiej. Problemy rolnictwa światowego. Tom XII. SGGW, Warszawa.
  • Łuczka-Bakula W. 2007: Rynek żywności ekologicznej. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • Rowiński J. 2005: Handel rolno-spożywczy - co się zmieniło po akcesji. Wspólnoty Europejskie, nr 4 (161).
  • Stalenga J., Kuś J. 2007: Rolnictwo ekologiczne w Polsce i UE. [w:] Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Studia i Raporty, IUNG, nr 6, Puławy.
  • Szulce H. 2001: Uwarunkowania i możliwości sterowania ryzykiem w produkcji rolnej. Wyd. AE w Poznaniu.
  • Woś A. 2003: Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego. Synteza. IERiGŻ, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171186732

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.