PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | z. 4 | 95--100
Tytuł artykułu

Konkurencyjność produktów polskiego rolnictwa na rynku UE

Warianty tytułu
Competitiveness of Polish Agriculture Products on the EU Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Podjęto problem zmian konkurencyjności nieprzetworzonych produktów polskiego rolnictwa na rynki UE. Określono czynniki odgrywające decydującą rolą we wzroście konkurencyjności. Stwierdzono, że dominującym sposobem konkurowania polskich producentów była niska cena. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this paper is to analyze the competitiveness of selected Polish agri-food products in intra-EU trade. Some quantitative indicators of competitiveness were used. The analysis shows that in years 1999-2007 the competitiveness of Polish export on the market of EU grew up. Conducted analysis showed, that such products as oats, rye, onion, rapeseed and berry fruit got the highest competitive position. The low price was the predominant way of competing Polish manufacturers. (original abstract)
Rocznik
Tom
10
Numer
Strony
95--100
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Fronhberg K. 2000: Konkurencyjność polskiego rolnictwa. [w:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, s. 224.
  • Olczyk M. 2008 Konkurencyjność. Teoria i praktyka. Wydawnictwo CeDeWu, Warszawa, s. 53.
  • Pierścionek Z. 2003: Strategie konkurencji i rozwoju przedsiębiorstwa. PWN, Warszawa, s. 164.
  • Porter M. 2006: Przewaga konkurencyjna. Osiąganie i utrzymywanie lepszych wyników. Wydawnictwo Helion, Gliwice.
  • Szczepaniak I. 2005: Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności. Program wieloletni. IERiGŻ -PIB, Warszawa s. 9.
  • Tomczak F. 2003: Od sprzeczności interesów do harmonii rozwojowej: gospodarstwo rolne i przedsiębiorstwo w agrobiznesie wobec konkurencyjnego rynku. [w:] Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w agrobiznesie. Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin, s. 23.
  • Woś A. 2003a: Konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego. IERiGŻ, Warszawa, s. 36.
  • Woś A. 2003b: Konkurencyjność potencjalna polskiego rolnictwa. [w:] Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w agrobiznesie. Akademia Rolnicza w Lublinie, Lublin, s 9.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171186941

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.