PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 1 | nr 728 | 213--222
Tytuł artykułu

Wpływ dodatku garbnika naturalnego i usuwania osadu po sterylizacji podłoża melasowego na wydajności kwasu cytrynowego otrzymywanego metodą fermentacji powierzchniowej na melasie z Cukrowni "Pszenno"

Warianty tytułu
Influence of Natural Tannin Addition and Sediment Removal After Sterilization of Molasses Base on the Yield of Citric Acid Obtained by Surface Fermentation Method on Molasses from "Pszenno" Sugar-factory
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Na podstawie badań przeprowadzonych na melasie z Cukrowni "Pszenno" można sformułować następujące wnioski:
1. Badania wykazały, że korzystne jest dodawanie garbnika naturalnego obok K4Fe(CN) 6 i ZnSO4 do zacierów fermentacyjnych.
2. W przypadku stosowania garbnika naturalnego stwierdzono, że najkorzystniejszy jest jego dodatek w ilości 0,01%. Garbnik powodował również lepsze zarastanie grzybnią podłoża fermentacyjnego.
3. Dawka żelazocyjanku potasu w ilości 0,05% była najodpowiedniejsza dla biosyntezy kwasu cytrynowego przy stałej ilości dodawanego siarczanu cynku (0,001%) i fosforanu potasu (0,001%).
4. Kolejność odczynników dodawanych do podłoża winna być następująca:
a) żelazocyjanek potasu,
b) siarczan cynku,
c) garbnik naturalny.
5. Wyższa kwasowość ogólna, a tym samym tworzenie kwasu cytrynowego, występuje w przypadku badanej melasy w podłożach fermentacyjnych z usuniętymi osadami.
6. Usuwanie osadów z roztworów fermentacyjnych przed procesem fermentacji pozwoliło na osiągnięcie wydajności wyższej o 18% kwasu cytrynowego. Takie postępowanie spowoduje również zmniejszenie uciążliwości ścieków w warunkach procesu przemysłowego. (fragment tekstu)
EN
In surface fermentation process conducted on molasses suplement of K4Fe(CN) 6 in 0.04-0.07% of the base ZnSO4 and KH2PO4 in quantities of 0.001% is mostly used.
The author, beside above mentioned ingredients, introduced addition of 0.001% natural tannin (the oak extract) which caused increase of the citric acid yield efficiency and easier overgrown the base surface by mycelium.
Sediment removal, precipitated after the mash sterilization has caused the growth of the citric acid forming on the examined molasses from "Pszenno" sugar-factory. (original abstract)
Rocznik
Tom
1
Numer
Strony
213--222
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Bibliografia
  • Soliński J.: Wpływ jonów żelaza na fermentację cytrynową i rozwój aktywnej kultury Aspergillus niger. "Zeszyty Naukowe WSE we Wrocławiu", nr 18., Wrocław: AE 1963.
  • Kutermankiewicz M.: Uzdatnianie brzeczki melasowej do wgłębnej fermentacji przez ograniczenie szkodliwości działania jonów Ca+2. "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1986 nr 1-2.
  • Żurawski G.J. (i in.): Proizwodstwo piszczewych kisłot. Piszczepromizdat, Moskwa 1963.
  • Kovats I., Bałaban J.: Zwalczanie zakażeń bakteryjnych występujących w fermentacji cytrynowej przez dobór odpowiedniego pH roztworów melasowych. "Przemysł Fermentacyjny i Rolniczy" 1971 nr 10.
  • Soliński J.: Patent PRL nr 228972 z dnia 11.10.1982.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171187027

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.