PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 1 | 63--69
Tytuł artykułu

The Accuracy of the Information Relating to Nutritional Value of Ready - Made Dishes Exemplified by Soup Concentrates

Warianty tytułu
Rzetelność informacji w zakresie wartości odżywczej dań gotowych na przykładzie koncentratów zup
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Consumer of the 21st century seeks highly processed foods, which are convenient and fast to prepare. But is this food nutritious? The objective of this paper was to analyze nutrition values of some selected dinner concentrates. Totally 30 soup concentrates were investigated. The results obtained were put into a table in compared with producer declaration. On the basis of the comparison accomplished, smaller or bigger discrepancies were found. This fact is regarded a serious problem from the point of view of consumers, because for them the label­ling is the only way to obtain the information about the nutrition value. (original abstract)
Konsumenci XXI wieku szukają żywności, która jest wygodna i szybka w przygotowaniu. Czy jednak żywność ta posiada jakąkolwiek wartość żywieniową? Cel niniejszej pracy stanowiła analiza wartości odżywczej wybranych koncentratów obiadowych. Ogółem badaniom poddano 30 koncentratów zup w różnych smakach. Uzyskane wyniki przedstawiono w formie tabelarycznej w zestawieniu z deklaracją producenta. Analiza porównawcza wykazała mniejsze lub większe rozbieżności pomiędzy wartościami deklarowanymi, a oznaczonymi, co z punktu widzenia konsumentów stanowi poważny problem, gdyż deklaracja ta jest dla nich jedyną możliwością zdobycia informacji na temat wartości żywieniowej nabywanych produktów. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
63--69
Opis fizyczny
Twórcy
  • Cracow University of Economics, Poland
Bibliografia
  • [1] Dukaczewski M. (2006) Dania instant. Hurt i detal, nr 6(8).
  • [2] Kociszewski M. (2007) Rynek żywności wygodnej w Polsce, Przemysł Spożywczy, nr 10.
  • [3] Kowalczuk I. (2004) Uwarunkowania konsumpcji koncentratów spożywczych. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, nr 3( 1 ).
  • [4] Krejčová A., Černohorský T., Meixner D. (2007) Elemental analysis of instant soups and seasoning mixtures by ICP-OES. Food Chem., 105.
  • [5] Kuśmierczyk K., Szepieniec-Puchalska D. (2008) Zmiany w konsumpcji żywności w Polsce. Przemysł Spożywczy, nr 12.
  • [6] Praca zbiorowa pod red. Świderskiego F. (2003) Żywność wygodna i funkcjonalna. PWT, Warszawa.
  • [7] Rynek koncentratów obiadowych w Polsce 2005. Poradnik handlowca, 3.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171188501

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.