PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 31 Intercultural Dialog on Trust | 7--20
Tytuł artykułu

The Role of Trust in Multicultural World

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W artykule podjęto próbę wykazania jak duże znaczenie ma zaufanie w dzisiejszym świecie. Zwrócono uwagę na zmiany zachodzące w kulturze Zachodu oraz inne konsekwencje globalizacji. Jedną z nich jest, według autorki, spadek zaufania społecznego. W ostatniej części opracowania autorka zastanawia się jaką rolę w tworzeniu kultury opartej na zaufaniu odgrywają współczesne korporacje wielokulturowe.
EN
In this text I try to describe why trust has a profound meaning in contemporary world dominated by change. I analyze the context of contemporary Western Cultures with a special emphasis on globalization and the changes which it creates. I try to show the consequences of globalization reflected in the erosion of trust. In the end of this text, I propose to look at contemporary multicultural corporations from a new angle, emphasizing their ability to create small communities. (fragment of text)
Twórcy
autor
  • Adam Mickiewicz University in Poznań, Poland
Bibliografia
  • Baudrillard J. (1994) Simulacra and Simulation. University of Michigan Press.
  • Bauman Z. (1991) Modernity and Ambivalence. Polity Press in association with Blackwell Publishers.
  • Bauman Z. (1998) Globalization: The Human Consequences. New York: Columbia University Press.
  • Bauman Z. (2004) Wasted Lives. Modernity and its Outcasts. Cambridge: Polity Press.
  • Beck U. (1992) Risk society: Towards a New Modernity. Sage Publications.
  • Czapiski J. (2009) Diagnoza społeczna. Warszawa: Rada Monitoringu Społecznego.
  • Durkheim E. (1997) The Division of Labor in Society. New York: Free Press.
  • Erikson E.H. (1994) Childchood and Society. W.W. Norton.
  • Fukuyama F. (1995). Trust. The Social Virtues and the Creation of Prosperity. London: Penguin.
  • Giddens A. (1991) Modernity and Self-Identity. Self and Society in the Late Modern Age. Polity Press Cambridge.
  • Hall E.T. (1973). The Silent language. Publisher: Anchor.
  • Klein N. (1999) No Logo: Taking Aim at the Brand Bullies. New York: Picador USA.
  • Kymlicka W. (1990) Contemporary Political Philosophy. An Introduction. Oxford University Press.
  • Lerner R.M., Hultsh D.F. (1983) Human Development. A Life Span Prospective. New York: McGraw--Hill.
  • Mamzer H. (2008). Poczucie bezpieczeństwa ontologicznego. Uwarunkowania społeczno- kulturowe. Poznań: Wydawnictwo Naukowe UAM.
  • Putnam R. (2001) Bowling Alone: The Collapse and Revival of American Community. Simon & Schuster.
  • Rorty R. (1989) Contingency, irony and solidarity. Cambridge University Press.
  • Schultz DP., Schultz S.E. (1986). "Psychology and Industry". An Introduction to Industrial and Organizational Psychology. New York: Macmillan.
  • Sztompka P. (1999) Trust: A Sociological Theory. Cambridge University Press.
  • Vander Zanden J.W. (1988) The Social Experience. New York: Random House.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171189657

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.