PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 874 | 139--161
Tytuł artykułu

Charakterystyka kwasów tłuszczowych omega-3 oraz ocena poziomu wiedzy o ich działaniu zdrowotnym

Warianty tytułu
The Characteristics and Benefits of Omega-3 Fatty Acids
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Praca przedstawia badania dotyczące wiedzy o kwasach tłuszczowych i ich wpływie na zdrowie ludzkie. Przeprowadzona ankieta pozwoliła na zgromadzenie informacji dotyczących wiedzy przebadanej grupy osób, na temat działania kwasów tłuszczowych omega-3 oraz zawierających je suplementów. Ankietowanym znane jest dobrze pojęcie kwasów tłuszczowych omega-3. Zdecydowana większość wskazała ryby oraz oleje roślinne jako ich główne naturalne źródło. Wiedzę o kwasach tłuszczowych omega-3 czerpali głównie z Internetu, prasy oraz telewizji. Wśród ankietowanych dominował pogląd, że kwasy tłuszczowe działają dobrze lub bardzo dobrze na organizm człowieka.
EN
The study presents a survey on knowledge about fatty acids and their effects on human health. The survey questions were about supplements. Respondents were familiar with the term "omega-3 fatty acid". The vast majority of respondents indicated fish and vegetable oils as the main natural source of these acids. They came by this information from the Internet, newspapers and television. The dominant view among those questioned was that fatty acids are good or very good for the body. The survey results suggest that the concept of polyunsaturated omega-3 fatty acid family and its effect are well-known. This is a highly satisfying result as it instills hope that omega-3 fatty acids are present in the diet of most of those surveyed.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
139--161
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Bartnikowska E., Obiedziński M. [1997], Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, cz. I. Struktura, źródła, oznaczanie, przemiany w organizmie, Roczniki Polskiego Zakładu Higieny, nr 48.
  • Ciborowska H., Rudnicka A. [2004], Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa.
  • Cichosz G. [2007], Omega-3 kontra omega-6, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności", t. 42, nr 1.
  • Gertig H., Przysławski J. [2006], Bromatologia zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa.
  • Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. [2008], Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, PZWL, Warszawa.
  • Kłosiewicz-Latoszek L. [2004], Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, „Żywienie Człowieka i Metabolizm", t. 31, nr 4.
  • Kolanowski W. [2000], Olej rybi jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3 - znaczenie zdrowotne i wzbogacanie żywności, „Przemysł Spożywczy", nr 9.
  • Kolanowski W. [2005], Żywność funkcjonalna - nowe propozycje, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna", t. XXXVIII, nr 2.
  • Kolanowski W. [2007], Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 - znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna", t. XL, nr 3.
  • Kolanowski W. [2008], Dodatkowe źródła kwasów tłuszczowych omega-3 w żywieniu człowieka, SGGW, Warszawa.
  • Kolanowski W., Swiderski F. [1997], Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (n-3 PUFA). Korzystne działanie zdrowotne, zalecenia spożycia, wzbogacanie żywności, „Żywienie i Metabolizm", t. XXIV, nr 2.
  • Kolanowski W., Świderski F., Hoffmann M. [1997], Możliwości wzbogacania wybranych produktów spożywczych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 (n-3 PUFA), stosując olej rybny, „Żywienie Człowieka i Metabolizm", t. XXIV, nr 2.
  • Marciniak-Łukasiak K., Krygier K. [2004], Charakterystyka kwasów omega-3 i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej, „Przemysł Spożywczy", nr 12.
  • Silvers K., Scott K. [2002], Study on Omega-3 and Depression, „Public Health Nutrition", vol. 5, nr 3.
  • Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków [2008], red. M. Jarosz, PZWL, Warszawa.
  • Wcisło T., Rogowski W. [2006], Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka, "Cardiovascular Forum", t. 11, nr 3.
  • Zagrodzki P. [2009], Kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 a parametry kognitywne i behawioralne u dzieci - przegląd literatury, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna", t. XLII, nr 3.
  • Ziemlański S. [2001], Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, PZWL, Warszawa.
  • Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J. [1992], Współczesne poglądy na rolę fizjologiczną wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3, „Żywienie Człowieka i Metabolizm", t. XIX, nr 2.
  • Żywność wygodna i żywność funkcjonalna [2003], red. F. Świderski, WNT, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171190455

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.