PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2011 | nr 12 | 42--45
Tytuł artykułu

Certyfikat a fałszowanie żywności

Autorzy
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dobrowolna certyfikacja w branży spożywczej jest w Polsce coraz popularniejsza. Podstawą certyfikacji jest prowadzenie tego procesu w sposób bezstronny i niezależny, co zagwarantowane jest przez jednostki certyfikujące. Jedną z korzyści wynikających z poddania się procesowi certyfikacji a zarazem istotnym motywem certyfikacji takiego systemu jest spełnienie wymagań prawnych związanych z produkcją żywności. Przeprowadzone badania wskazały na brak istotnej różnicy związanej z fałszowaniem żywności w organizacjach podlegających lub też niepodlegających nadzorowi jednostek certyfikujących. Za jedną z istotnych przyczyn dopuszczania się do powstania zafałszowań żywności, uznano brak świadomości dotyczącej wymagań prawnych związanych z oznaczaniem produktów. W szczególności dotyczy to osób zajmujących się marketingiem produktów spożywczych w przedsiębiorstwach. (abstrakt oryginalny)
EN
Voluntary certification in the food industry is increasingly popular in Poland. The basis of certification is to conclude this process impartially and independently, which is guaranteed by certification bodies. One of the benefits of submission to the certification process and also an important motive for such a system of certification is to fulfill the regulatory requirements associated with food production. The study indicated the lack of significant differences related to the adulteration of food between the organizations subjected and not subjected to the supervision of certification bodies. The low awareness of the regulatory requirements regarding product labelling was indicated as one of the major reasons for food adulteration by food companies. In particular, this applies to people involved in marketing food products in those companies. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
42--45
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Bibliografia
  • Bai L., Ma Ch., Yang Y., Zhao Sh., Gong Sh. Implementation of HACCP system in China: A survey of food enterprises involved, Food Control 18 (2007) 1108-1112.
  • Friederike Albersmeier , Holger Schulze, Gabriele Jahn, Achim Spiller, The reliability of third-party certification in the food chain: From checklists to risk-oriented auditing, Food Control 20 (2009) 927-935.
  • Jayasinghe-Mudalige U., Henson S. Identifying economic incentives for Canadian red meat and poultry processing enterprises to adopt enhanced food safety controls, Food Control 18 (2007) 1363-1371.
  • Jin Sh., Zhou J., Ye J., Adoption of HACCP system in the Chinese food industry: A comparative analysis, Food Control 19 (2008) 823-828.
  • Kafel P., Sikora T. Benefits of implementation and certification of management systems in the food industry enterprises, 5th International Quality Conference, May 20th 2011, Center for Quality, Faculty of Mechanical Engineering, University of Kragujevac.
  • Lupin H.M., Parin M.A., Zugarramurdi A.. HACCP economics in fish processing plants, Food Control 21 (2010) 1143-1149.
  • Sztajerska D., Polska na tle Francji i Czech w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa żywności, Problemy Jakości 8/2008.
  • The ISO Survey of Certifications 2009, pobrano z: www.iso.org
  • http://www.brcdirectory.com stan na 07.07.2011 r.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171193379

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.