PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 138 | 77--95
Tytuł artykułu

Statystyczne metody szacowania osadu na depozytach bankowych

Warianty tytułu
Statistical Methods of Core Deposit Level.
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł przedstawia różne ekonometryczne metody szacowania wielkości osadu na depozytach bankowych. (fragment tekstu)
EN
The paper presents methods of estimating core deposit level that are based on econometric models. Formal limitations in applying those methods were indicated and some adjustments and modifications were suggested that can be useful in practice. The second part of the paper presents results of a numeric experiment whose purpose was to test the efficiency and properties of the described methods. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
77--95
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Bibliografia
  • Dittmann P. (2008), Prognozowanie w przedsiębiorstwie, Wolters Kluwer business, Kraków.
  • Grabczan W. (1996), Zarządzanie ryzykiem bankowym, Fundacja Rozwoju Rachunkowości w Polsce, Warszawa.
  • Guzik B., Jurek W. (1994), Ekonometria z zadaniami, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań.
  • Jaworski, W.L., red. (2001), Współczesny bank, Poltext, Warszawa.
  • Ludwiczak B. (2001), Wybrane problemy zarządzania płynnością, Bank, nr 11.
  • Przybycin J. (2000), Metodologia wyznaczania osadu we wkładach depozytowych banku komercyjnego, w: Jolanta Stacharska-Targosz red., Ryzyko w działalności banków komercyjnych, WSB, Poznań.
  • Przybylska-Kapuścińska W., red., (2001), Zarządzanie ryzykiem i płynnością banku komercyjnego, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
  • Rekomendacja P dotycząca systemu monitorowania płynności finansowej banków, (2002), NBP, Warszawa.
  • Sikora W., red. (2008), Badania operacyjne, PWE, Warszawa.
  • Uchwała nr 386/2008 KNF w sprawie ustalenia wiążących banki norm płynności, 2001, KNF, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171195427

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.