PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | z. 1 | 281--286
Tytuł artykułu

Wdrażanie i certyfikacja systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności według normy ISO 22000 w Europie i na świecie

Warianty tytułu
Implementation and Certification of the ISO 22000 Standard in Europe and Worldwide
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest przedstawienie stanu wdrożenia normy ISO 22000 w Europie na tle doświadczeń światowych. Zaprezentowano ponadto, system zarządzania bezpieczeństwem żywności pod kątem wymagań jakie muszą spełniać przedsiębiorstwa, które zamierzają ubiegać się o przyznanie certyfikatu na zgodność z normą ISO 22000. Omówiono również poszczególne etapy procesu wdrażania i certyfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper aims to present the implementation and certification of the ISO 22000 standard in Europe and worldwide. There were presented requirements and the stages of implementation of that standard. (original abstract)
Rocznik
Tom
12
Numer
Strony
281--286
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • Chabiera J., Doroszewicz S., Zbierzchowska A. 2000: Zarządzanie jakością. Poradnik menedżera. Centrum Informacji Menedżera. Warszawa.
  • Cormier R.J., Mallet M., Chiasson S., Magnússon H., Valdimarsson G. 2007: Effectiveness and performance of HACCP-based programs. Food Control, vol. 18, nr 6, s. 665-671.
  • Jouve J. L. 1994: HACCP as applied in the EEC. Food Control, vol 5, nr 3, s. 181-186.
  • Marvin H.J.P., Kleter G.A., Frewer L.J., Cope S., Wentholt M.T.A., Rowe G. 2009: A working procedure for identifying emerging food safety issues at an early stage: Implications for European and international risk management practices. Food Control, vol 20. nr 4. s. 345-356.
  • Sperber W.H. 2005: HACCP and transparency. Food Control, vol. 16, nr 6, s. 505-509.
  • Srzednicki A., Sokołowicz W. 2000: ISO - system zapewnienia jakości. Wyd. C.H. Beck, Warszawa, s. 96.
  • The ISO Survey of Certifications. 2009: International Organization for Standarization.
  • Wysokińska-Senkus A. 2008: ISO i HACCP w praktyce polskich przedsiębiorstw. Wyd. UP, Poznań.
  • Wysokińska-Senkus A. 2009a: System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. [w:] Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie. Wybrane problemy (red. J. Toruński). Wyd. AR Siedlce, s. 76-101.
  • Wysokińska-Senkus A. 2009b: Ustawodawstwo żywnościowe krajowe oraz w Unii Europejskiej. [w:] Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie. Wybrane problemy (red. J. Toruński). Wyd. AP, Siedlce, s. 65-76.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171200161

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.