PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | nr 186 | 56--66
Tytuł artykułu

The Influence of Lactic Acid Cheese Components on the Selected Properties of Polyamide/Polyethylene Laminates

Warianty tytułu
Wpływ komponentów kwasowych serów twarogowych na wybrane właściwości laminatów poliamidowo/polietylenowych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Oddziaływanie żywności i jej składników na materiał opakowaniowy stanowi podstawę zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności. Fizyczne i chemiczne właściwości opakowań mogą się zmieniać w wyniku kontaktu materiału z żywnością o niskim pH, kontaktu z parą wodną, tlenem i dwutlenkiem węgla oraz mechanicznych uszkodzeń podczas przechowywania. Komponenty twarogów przechowywano w opakowaniu wykonanym z wielowarstwowej folii poliamidowo/polietylenowej (PA/PE) przez 21 dni w warunkach chłodniczych. Badania wykazały zmiany nasiąkliwości oraz naprężenia zrywającego materiału PA/PE po kontakcie z roztworem kwasu mlekowego, serwatką i skrzepem twarogowym. Obserwowano zmiany migracji globalnej do wodnych płynów modelowych z materiału PA/PE po uprzednim kontakcie z komponentami twarogów. Badania potwierdziły wpływ czynników biologicznych i biogennych na właściwości laminatów PA/PE. (abstrakt oryginalny)
EN
Food components are the main factors which provoke changes of packaging properties during storage of a product. Physical and chemical properties of packaging material may change due to low pH, mechanical stress, contact with water vapour, carbon dioxide and metabolites connected with the presence of lactic acid bacteria. The assessment comprised the period of 21 days of cheese components storage at the temperature of 4±2°C. The results achieved from the study revealed differences in absorb-ability and mechanical properties of polyamide/polyethylene material coming from storage of lactic acid solution, whey and lactic acid bacteria curd. The paper presents changes in overall migration into model food simulants during the storage of curd cheese components. The study revealed the influence of cheese components on overall migration value from the packaging material. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
56--66
Opis fizyczny
Twórcy
  • Gdynia Maritime University, Poland
  • Gdynia Maritime University, Poland
  • Gdynia Maritime University, Poland
Bibliografia
  • Baigrie, B., 2003, Taints and Off-Flavours in Food, GBR: Woodhead Publishing, Cambridge.
  • Cichoń, Z., 1996, Nowoczesne opakowalnictwo żywności, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław.
  • Czerniawski, B., 1998, Opakowania żywności, Agro Food Technology, Czeladź.
  • Czerny, M., Schieberle, P., 2007, Influence of the Polyethylene Packaging on the Adsorption of Odour-active Compounds from UHT-milk, European Food Research and Technology, no. 225, p. 215-223.
  • Fordham, P.J., Gramshaw, J.W., Castle, L., 2001, Analysis for Organic Residues from Aids to Polymerization to Make Plastics Intended for Ford Contact, Food Additives and Contaminants, no. 18, p. 461-471.
  • Galic, K., Cikovic, N., 2001, Permeability Characterization of Solvent Treated Polymer Materials, Polymer Testing, no. 20, p. 599-606.
  • Garcia, R.S., Silva, A.S., Cooper, I., Franz, R., Losada, P.P., 2006, Revision of Analytical Strategies to Evaluate Different Migrants from Food Packaging Materials, Trends in Food Science & Technology, no. 17, p. 354-366.
  • Goulas, A.E., 2001, Overall Migration from Coextruded Food Packaging Multiplayer Films and Plastics Containers into Official EU Food Simulants, European Food Research and Technology, no. 212, p. 597-602.
  • Oi Wah, L., Siu-Kay, W., 2000, Contamination in Food from Packaging Material, Journal of Chromatography A, no. 882, p. 255-270.
  • Ortiz, G., Tena, M.T., 2006, Headspace Solid Phase Microextraction Gas Chromatography-mass Spectrometry Method for the Identification of Cosmetic Ingredients Causing Delamination of Packaging, Journal of Chromatography A, no. 1101, p. 32-37.
  • Petersen, J.H., Mello, J.P.F. (eds.), 2003, Food Safety, CABI Publishing Cambridge, MA, USA.
  • PN-C-89032:1981. Tworzywa sztuczne - Oznaczanie chłonności wody.
  • PN-EN ISO 527-1, 2, 3:1998, Plastics - Determination of Tensile Properties.
  • PN-EN 1186-7:2002. Materials and Articles in Contact with Foodstuffs - Plastics - Part 7: Test Methods for Overall Migration into Aqueous Food Simulants Using a Pouch.
  • Steinka, I., 2000, Wpływ metabolizmu bakterii fermentacji mlekowej na zmiany właściwości folii stosowanych do pakowania twarogów, in Proceedings of Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych, Łódź.
  • Steinka, I., 2001a, Changes in the Mass of Packaging Film and Laminates as Packaging-product Interaction Indicators, in Proceedings of Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych, Łódź.
  • Steinka, I., 2001b, Influence of the Acid Produced by Cottage Cheese Micro-flora on the Packaging Laminatem Properties, in Proceedings of Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych, Łódź.
  • Steinka, I., 2003, Wpływ interakcji opakowanie - produkt na jakość mikrobiologiczną hermetycznie pakowanych serów twarogowych, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171200763

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.