PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1980 | 22 | 129--136
Tytuł artykułu

Koncentracja towarowa w eksporcie i imporcie

Warianty tytułu
Commodity concentration of exports and imports
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
After the presentation of concentration measurement methodology, results of empirical research of imports and exports commodity concentration were given. Using Hirschman-Michaely's formula, exports and imports commodity concentration coefficients for 50 countries were calculated, covering 4/5 of the world trade. By regression analysis the relationship between exports commodity concentration, as dependent variable, unddevelopment level (measured by the GNP per capita value) and country size (measured by number of inhabitants), as independent variables, was established. Results show that the higher commodity concentration, the smaller and less developed is the country. About 40% of exports commodity concentration coefficient variation may be explained by development level and 16% by country size. (original abstract)
Słowa kluczowe
PL
Eksport   Import  
EN
Export   Import  
Rocznik
Tom
22
Strony
129--136
Opis fizyczny
Bibliografia
  • A. O. Hirschman, National Power and the Structure of Foreign Trade, University of California Press, Berkley and Los Angeles 1945, chapter VI, s. 98-116
  • P. LIoyd, International Trade Problems of Small Nations, Duke University Press, Durham, North Carolina 1968, s. 29
  • M. Michaely, Concentration of Exports and Imports. An International Comparison "The Economic Journal" 1958, vol. LXVIII, nr 272
  • M. Michaely, Concentration in International Trade, Amsterdam 1962, s. 7-8
  • G. Myrdal, An International Economy, Problems and Prospects, New York 1956, s. 256
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171203245

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.