PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1989 | nr 304 | 79--95
Tytuł artykułu

Przestrzenne zróżnicowanie spożycia usług gastronomicznych w Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
Spatial Differentiation of Consumption of Catering Services In Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszego opracowania jest analiza przestrzennego rozkładu spożycia usług gastronomicznych w Polsce, zbadanie zachodzących tu przemian oraz określenie w jakim stopniu występujące w tym zakresie prawidłowości realizują cele polityki przestrzennej. (fragment tekstu)
EN
Catering constitutes an important though underestimated link of the food economy and tourism in Poland. At the same time in the highly developed economies catering supplies people with a considerable amount of food products. The paper analyzes a spatial distribution of consumption of catering services in Poland. The empirical part has been preceded by considerations concerning the objectives of the shaping of the development the services in the light of the aims of space modeling policy. The spatial distribution of consumption has been analyzed by means of the method of development standard in a dynamic presentation. On the basis of the results the author has postulated economic preferences in the sphere of spatial modeling of development of catering services in Poland.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
79--95
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Barteczek A., Inwestycje infrastrukturalne jako instrument polityki przestrzennej, Katowice 1982.
  • Diagnoza stanu gospodarki przestrzennej Polski, Biuletyn KPZK, Warszawa 1983.
  • Dietl J., Jaworska T., Kierunki rozwoju i usprawnienia gastronomii (w świetle doświadczeń w kraju i za granicą), "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Łódzkiego" 1978, nr 34.
  • Pogodziński Z., Planowanie przestrzenne terenów wiejskich, PWN, Warszawa 1975.
  • Polanowski L., Procesy reprodukcji środków trwałych w obrocie towarowym, "Inwestycje i Budownictwo" 1987, nr 5.
  • Snišcǎk V., Ekonomika spoločného stravovania, Alfa, Bratislava 1979.
  • Teoretyczne problemy rozmieszczenia sił wytwórczych, praca zbiorów pod redakcją K. Secomskiego, PWE, Warszawa 1965.
  • Thimm H., Ziehe J., Vom Hof zam Markt. Bayerischer Landwirtschaftsverlag, Munchen 1966.
  • Ustawa o planowaniu przestrzennym z dnia 19 lipca 1984, Dziennik Ustaw 1984, nr 35.
  • Wydymus S., Metody wielowymiarowej analizy rozwoju społeczno-gospodarczego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", Seria specjalna: Monografie", nr 62.
  • Wytyczne do programowania, planowania i rozmieszczenia sieci handlu detalicznego, Dziennik Urzędowy MHWiU 1972, nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171204741

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.