PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 154 | 137--146
Tytuł artykułu

Aliense marek jako narzędzie wzmacniania pozycji rynkowej przedsiębiorstw

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Brand Alliances as a Tool to Strengthen Market Position of a Company
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedsiębiorstwa, w warunkach rosnącej konkurencji połączonej ze spadającą dynamiką sprzedaży wielu dóbr konsumpcyjnych (zwłaszcza wybieralnych) oraz ze wzrostem wymagań konsumentów i ich większym krytycyzmem w odniesieniu do oferty firm (m. in. pod wpływem postępującej indywdualizacji potrzeb) oraz reklamy, podejmują coraz częściej kooperację z innymi produktami w formie aliansów marketingowych. Wielu menedżerów uważa, że alianse strategiczne, w tym właśnie marketingowe, a w ich obrębie alianse marek, (są obecnie i będą też w przyszłości) koniecznością, jeśli przedsiębiorstwa (zwłaszcza produkcyjne) chcą efektywnie i skutecznie konkurować na runku. (fragment tekstu)
EN
The companies that want to compete effectively in the market, have to form marketing alliances, including brand alliances in particular, more often than they used to. The choice of a partner brand is of the key significance for the success of the alliance (the point is to ensure a combination of brands reliable for the customer). It is also important to adjust the alliance to long-term market strategies of cooperating brands. Nowadays, the companies most frequently form brand alliances in the form of; co-promotion (cooperation of brands in the sphere of marketing communication), co-branding (horizontal cooperation that includes a joint launch of a product in the market), and ingredient branding (vertical cooperation that is based on cooperation between the supplier and the producer of a final product). (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
137--146
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna im. Karola Adamieckiego w Katowicach
Bibliografia
  • Esch F.-R., 2007, Markenjuhrung, Verlag Franz Vahlen, Munchen, ISBN 978-3-8006-3389-0.
  • Forster A., Kreuz P., 2006, Marketing Trends. lnnovative Konzepte fur Ihren Markterfolg, Betriebswirtschaftlicher Verlag Dr. Th. Gabler, Wiesbaden, ISBN 3-8349-0044-3.
  • Gorg U., 2010, Erfolgreiche Markendifferenzierung. Strategie und Praxis professioneiler Markenprofilientng, Gabler/GWY Fachverlage GmbH, Wiesbaden, ISBN 978-3-8349-1722-5.
  • Kleinaltenkamp M., 2000, Ingredient Branding, w: Marktdurchdringung durch Markenpolitik, 4. G-E-M-Markendialog - Dokumentation, Frankfurt/Main.
  • Michaelis M., Backhaus Ch., Woisetschlager D., 2008, Imageeffekte des Ein- und Austritts von Marken in Markenallianzen, w: Bauer H.H, Huber F., Albrecht C.A. (red.), Erfolgsfaktoren der Markenjuhrung. Know-how ans Forschung und Management, Yerlag Franz Yahlen, Munchen, ISBN 978-3-8006-3463-7.
  • Osóbka G., 2009, Biznesowy brat. Marketing w Praktyce, grudzień.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171211677

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.