PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | nr 378 | 55--59
Tytuł artykułu

Ocena mikrobiologiczna konserw warzywno-mięsnych

Warianty tytułu
Microbiological Evaluation of Vegetable-Meat Canned Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Produkcja konserw warzywno-mięsnych ma na celu umożliwienie długotrwałego przechowywania żywności w opakowaniach wykluczających dostęp drobnoustrojów z zewnątrz. Prawidłowo przeprowadzony przemysłowy proces sterylizacji powoduje, że żywność utrwalona tym sposobem w ogóle nie zawiera żywych komórek lub zawiera je w formie nie zdolnej do rozwoju w warunkach magazynowania przyjętych dla tego rodzaju konserw. Konserwy nie mogą także zawierać drobnoustrojów chorobotwórczych ani toksyn. Ocena mikrobiologiczna badanych konserw była przeprowadzona równolegle z badaniami fizykochemicznymi i organoleptycznymi, które miały ocenić jakość stosowanych w tym przypadku zamknięć. We wszystkich badanych próbach przeprowadzono oznaczenia:ogólnej liczby bakterii mezofilnych, ogólnej liczby bakterii kwaszących typu mlekowego, obecności bakterii beztlenowych i ich przetrwalników, obecności bakterii grupy coli i obecności gronkowców chorobotwórczych.
EN
Sterilized vegetable-meat canned products were tested for total mesophilic aerobes, number of souring bacteria, presence of anaerobes and their spores, presence of the coli bacteria, and presence of pathogenic staphylococci. The results of the analyses prove that the tested canned products do not meet the microbiological requirements imposed on that type of food. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
55--59
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Adamczyk A. i inni. Analiza i ocena konserw "Fasolka z wołowiną w sosie własnym", praca nie publikowana - maszynopis.
  • Burbianka M. i inni, Mikrobiologia żywności, PZWL, Warszawa 1985.
  • Muller G., Podstawy mikrobiologii żywności, WNT, Warszawa 1983.
  • BN-73/8135-03 Konserwy warzywno-mięsne i mięsno-warzywne sterylizowane. Wymagania mikrobiologiczne.
  • PN-72/A-82052 Przetwory mięsne. Konserwy. Pobieranie próbek.
  • PN-80/A-75052 Przetwory owocowo-warzywne i warzywno-mięsne - Badania mikrobiologiczne.
  • PN-75/A-04024 Produkty żywnościowe. Wykrywanie i ilościowe oznaczanie gronkowców chorobotwórczych (koagulazododatnich) .
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171211837

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.